Boj za legalizaci marihuany: Pochod 7 tisíc příznivců prošel Prahou


aktualizováno 4. 5. 2013 19:53
Praha – Pochod za legalizaci marihuany dnes v jednu hodinu odpoledne vyrazil Prahou. Na 16. ročník demonstrace, kterou zorganizovalo sdružení Legalizace.cz, přišlo kolem sedmi tisíc lidí. V žižkovském parku Parukářka zakončil průvod koncerty a další doprovodný program. Policie několik účastníků akce zadržela v souvislosti s držením omamných látek. V úvodním projevu organizátorů zazněla i žádost, aby léčebné konopí bylo pro pacienty úplně zdarma nebo jen za výrobní cenu. Právě tento týden ale Státní ústav pro kontrolu léčiv rozhodl, že si ho budou muset plně platit sami pacienti.



 Pochod za legalizaci marihuany


"Hlavním požadavkem demonstrace je legalizace pěstování a držení konopí a konopných produktů pro vlastní potřebu, a to jak za účelem léčby, tak i k účelům rekreačním," uvedl předseda Legalizace.cz Robert Veverka. Akce sdružení je součástí celosvětové kampaně Million (také Global) Marihuana March a má podle Veverky projevit nesouhlas s "protikonopnou" politikou v ČR. Chce ukázat i nedostatky platných zákonů, včetně nového zákona o léčebném konopí.  

Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž odmítl všechny připomínky a pojišťovnám oficiálně zakázal proplácet léčebné konopí ze zdravotního pojištění. Podle odhadů by pětigramové balení konopí mohlo stát i víc než tisíc korun. Měsíční náklady na legální konopnou léčbu by se tak u řady pacientů rovnaly jejich příjmům. Ke snížení cen by ale mohlo dojít již brzy. "Ta cena by mohla být skutečně nižší už v průběhu příštího roku, kdy budou uděleny licence pro pěstování konopí přímo v České republice," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Kvůli pochodu byla uzavřena i pražská magistrála
Účastníci dnešního pochodu na místě otevřeně kouřili jointy či vodní dýmky, není proto divu, že policie některé z nich zadržela. "Všechny činy i přestupky měly souvislost s drogami. U trestných činů se jednalo o držení drog, konkrétně marihuany," uvedla mluvčí policie Jana Rösslerová. Na průvod dohlíželo několik desítek policistů a strážníků včetně antikonfliktního týmu. Kvůli pochodujícím museli policisté uzavřít zhruba na deset minut i pražskou magistrálu.

Demonstrující, kteří se začali scházet na Karlově náměstí již před polednem, s sebou měli připravené transparenty podporující legalizaci marihuany. Velká část z nich se kromě kouření konopí posilňovala také pivem či vínem. Průvod doprovázely celkem tři vozy s hudební aparaturou, které se staraly pochodujícím o zábavu. K vidění však byli i žongléři či další pouliční umělci. Účastníci pochodu se několikrát zastavili a skandovali "legalizace, legalizace".