Konopí jako lék dostanou jen dospělí, teď se hledá dodavatel



Autor: Hana Válková


Ministerstvo zdravotnictví sepsalo jízdní řád, jak dostat ještě letos k pacientům konopí určené pro léčebné účely. Léčebné konopí budou moci předepisovat jen specialisté, například onkologové, revmatologové, ortopedi, neurologové nebo psychiatři. 

Ministerstvo zdravotnictví sepsalo jízdní řád, jak dostat ještě letos k pacientům konopí určené pro léčebné účely.
Návrh vyhlášky počítá s tím, že se budou moci v lékárnách prodávat čtyři druhy. Pacient musí být starší devatenácti let a na předpis získá maximálně třicet gramů sušené rostliny. Léčebné konopí budou moci předepisovat jen specialisté, například onkologové, revmatologové, ortopedi, neurologové nebo psychiatři.
"Počáteční dávka by měla být nízká a v případě potřeby by se měla postupně zvyšovat," radí ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv ve zdůvodnění vyhlášky. Podmínkou je, aby byl lék, užívaný ústy nebo inhalačně, předepsán elektronicky. Tak, aby jeho výdej bylo možné sledovat.
"Chceme, aby nová pravidla platila od června," řekl náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Již dříve uvedl, že potrvá zhruba dva měsíce, než se změny prosadí v praxi.
Vyhláška neříká nic o tom, jak se ke konopí mají chovat lékárníci. Ti předpokládají, že by s ním nakládali stejně jako třeba s opiáty. "To znamená uchovávání v trezoru a vedení podrobné evidence," míní Stanislav Havlíček z České lékárnické komory.
Legálnímu užívání léčebného konopí zatím ovšem brání jedna podstatná věc. Nenašel se nikdo, kdo by požádal o dovozní licenci. Právě dovoz je nyní jedinou možností, jak konopí k pacientům v Česku dostat.
Čekání na konopí v lékárnách může být podle Havlíčka velmi dlouhé. "Je to takový začarovaný kruh, příběh o kohoutkovi a slepičce," míní lékárník. Dokud se podle něj neobjeví první přípravky, nebude pravděpodobně žádný lékař schopný je předepisovat.
"Pokud tyto preparáty nebudou lékaři předepisovat, velmi obtížně budou lékárníci hledat odpovědi na to, jak s nimi nakládat, a nevyvolá se zřejmě ani poptávka pacientů. Poptávka pacientů se nevyvolá právě proto, že chybí léčivý přípravek. A tím se kruh uzavírá a my budeme čekat na nějakého odvážlivce, zda nastartuje tuto kaskádu," domnívá se lékárník.
Havlíček poukazuje na to, že prodej konopí může ztroskotat na cenové politice. Léčebné konopí zatím nebudou hradit zdravotní pojišťovny. Jeden gram sušené části rostliny z Nizozemska může přijít na 200 až 250 korun.
Zhruba desetkrát méně stojí surovina v Izraeli, odtud je ovšem Česko zatím dovážet nebude. Měsíční léčba by při třiceti gramech proto mohla vyjít až na 7 500 korun.
Hana Válková