Historie výzkumu Konopí je lék


Historie výzkumného programu „Konopí je lék“

Od roku 2000 autor vládou oceněného webu (2009) www.konopijelek.czMgr. Dušan Dvořák, zakladatel výzkumnické farmy léčivých genetik konopí v Ospělově ( www.ospelov.eu), odborné společnosti Konopí je lék,o.s., Konopné apatyky královny koloběžky první, vědeckovýzkumného, vzdělávacího pracoviště Edukativní konopná klinika v Praze na Žižkově a mezinárodního výzkumu „Konopí je lék“ bez jakékoli pozitivní odezvy marně žádal ministerstvo zdravotnictví o povolení k výzkumu léčebných účinků konopí a výsadbě léčivých genetik konopí. Přesto společně s vědci, lékaři a dalšími odborníky, realizovali výzkum a publikovali úspěšné kasuistiky a zločincům ve vládě a parlamentu jasně vzkazovali, že ochrana práv občanů je před ochranou drogové a farmaceutické mafie. Viz osobní blog Mgr. Dušana Dvořáka http://dusandvorak.blogspot.com/ 
Web www.konopijelek.cz byl spuštěn s příchodem jara 21. března 2008 po plně osvobozujícím rozsudku za pěstování a léčbu konopím Nejvyšším soudem (leden 2008) a současném obvinění Libuše Bryndové za pěstování a léčbu konopím. Web Konopí je s lék jsme zahájili s touto vizuální podobou a odkázali na obdobný název práce týmu Prof. Jana Kabelíka z Univerzity Palackého v Olomouci z počátku padesátých let minulého století „Konopí jako lék“.
Průkopnickou studii „Konopí jako lék“ můžete díky datovému přepisu Libuše Bryndové, která se velmi zasloužila o osvětu, bádání a zpracování léčivého konopí, najít na webu v sekci Léčba – odborné tituly. Za pomoc druhým a sobě pak byla Libuše Bryndová odměněna tříletou kriminalizací a neobdržela žádnou kompenzací a omluvou státní moci, stejně jako tisíce dalších občanů, z nichž někteří jsou dodnes (2012) žalářováni jako Miloslav Tetour a řada dalších nevinných občanů.
Adiktologové, vědci, lékaři, terapeuté, psychologové, umělci, právníci, sociální pracovníci, zdravotní sestry a nemocní, bylo nás 77, kteří jsme na Velký pátek 21. března 2008 podali stížnost prezidentovi, vládě a parlamentu a navrhli konkrétní změnu zákona, která by nekriminalizovala nemocné občany a poslancům na důkazech a právně doložili jak hrubě zločinecký, zákony, mezinárodní úmluvy i ústavu porušující máme charakter trestního zákona a (opakovaně) poslance a prezidenta žádali o změnu zákona nebo podat ústavní stížnost.
Z výrazných osobností se k zastavení kriminalizace nemocných občanů a iniciativě „Konopí je lék“ připojili například rektorka Univerzity Palackého v Olomouci Prof. MUDr. et PhDr. Jana Mačáková, CSc., Lumír Ondřej Hanuš, Ph.D., D.Sc., Dr.h.c. z Hebrejské univerzity, ředitelka Ekologického institutu Veronica v Brně RNDr. Yvonna Gaillyová, CSc., odborník na kvalitu v zemědělství Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. z České zemědělské univerzity v Praze a řada dalších. Ze zahraničí Konopí je lék kromě nevládních organizací vyjádřili podporu například profesoři Albert Hofmann z Basileje a Michal Nerad z Amsterodamu.
Řekli jsme již v roce 2008 zcela veřejně a otevřeně, co chceme a ukázali na ty, kteří jen kvůli vlastní nevzdělanosti nebo chamtivosti cynicky matou veřejnost a působí lidem nezměrné škody.
Založili jsme v roce 2008 odbornou společnost Konopí je lék,o.s, aby byli nemocní chráněni. Funkce předsedy a místopředsedy odborné společnosti od roku 2008 zastávali Mgr. Dušan Dvořák, MUDr. Jana Budařová, MUDr. Radek Matlach a Ing. Juraj Kořínek a členem dozorčí rady byl elitní právník Univerzity Palackého JUDr. Ludvík Antonů.
Nepomohlo to. Stejně nás státní orgány vykrádaly, mrzačily, haněly a kriminalizovaly.
Zpět k výzkumu a osvětě. Obsah webu Konopí je lék je v datové podobě k dispozici čtenářům Národní knihovny, která je oficiálním smluvním partnerem webu. Průběžně jsme od roku 2008 v sekci Aktuality komentovali dlouhodobé a záměrné matení veřejnosti, ukazovali na klíčové podvodníky a dodávali naději odkazy na nové výzkumy léčby konopím.
Zveřejnili jsme seznam odborné literatury se základními údaji, kde konopí pomáhá, zveřejnili jsme poznatky pacientů se samoléčbou konopím a přípravou jednotlivých konopných produktů, získali jsme práva ke zveřejnění klíčových pasáží odborných titulů Marihuana zakázaná medicína z nakladatelství Cad Pres a klíčovou knihu z hlediska adiktologického přístupu od českých autorů pod vedením Michala Miovského Konopí, konopné drogy z nakladatelství Grada.
Zveřejnili jsme také odstrašující případ neodborné literatury ohlupující budoucí lékaře: skripta Obecná farmakologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Nebylo se vlastně proč divit bludům. Skripta byla vydána za podpory farmaceutických firem Jansen – Cilag a Pliva – Lachema.
V roce 2009 jsme zahájili jednání o výzkumné spolupráci s odborníky z univerzit, iniciovali jsme a akci Konopná semínka seniorům. Po oznámení otevření první konopné apatyky Konopná apatyka královny koloběžky první 28. září 2009 a turné Konopí je lék předních vědců, terapeutů a lékařů ze zahraničí (Olga Ivsin, Rick Simpson, Lumír Ondřej Hanuš a další) nám Policie ČR v rozporu se zákonem 18. srpna 2009 sklidila 1000 rostlin konopí k léčbě a výzkumu. Přednášky a videa, stejně jako odborné dokumenty dosvědčující zájem o právní řešení a několik podaných legislativních návrhů a apely na veřejnost v letech 2009 – 2011 nevedly ke změně a občané jsou i nadále kriminalizováni jako zločinci (2012). 
Do roku 2012 museli zneužití policisté Okresním státním  zastupitelstvím v Prostějově jen na výzkumnické farmě v Ospělově sklidit cca 500 kilogramů léčivého konopí, mastí, tinktury apod., a to přesto, že OSZ vědělo, že konopí je určeno k výzkumu a laboratoř je na Edukativní konopné klinice, vědělo, že publikujeme úspěšné kasuistiky léčby, že nemocní mají léčbu konopím konánu s vědomím a spolupráci s lékaři, že konopí si občané objednali vypěstovat, že je právně možné využít paragraf 31 TZ (přípustné riziko) a konopí nemusí policisté ničit a tisíce lidí tak mrzačit a některé k smrti.
Byly spáchány skutečné zločiny proti lidskosti.  Zločinci však nesídlí jen v prostějovské justiční mafii, která nectí hierarchii práva a s ústavností zákonů si společně s okresním soudem vytírají zadek, přestože jsou zabiti a zmrzačeni konkrétní lidé, jak jsme soudu doložili i na lékařských kasuistikách, jak konopí pomáhá v řadě nemocí.
Zločinci rovněž nesídlí jen v naprosto lhostejných veřejnoprávních mediích, ale především v parlamentu, vládě a na odpovědných ministerstvech a úřadech.
Opakovaně jsme žádali o právní podporu lidskoprávní organizace, mlčeli.
Protože se občané i přes tisíce dopisů do parlamentu (v odkazu jen zlomek) nedomohli u úřadů, ministerstva vnitra, spravedlnosti, zdravotnictví, školství, poslanců, policie, státních zastupitelství a soudů, zkrátka nikde se nedomohli ochrany, podali jsme v roce 2011 žádost Evropské komisi k zastavení zločinů proti lidskosti a podvodného vládního projektu „Marihuana do lékáren“, který poškodí národní hospodářství a hlavně nemocné.
V roce 2012 se rovněž soustřeďujeme na sběr podkladů pro podání hromadné žaloby na Českou republiku a alespoň částečnou nápravu škod.
Hledáme právníky a studenty práv, kteří chtějí přispět k zákonnosti a nezneužívání policistů na občanech, včetně nemocných, kteří si pěstují léčivé konopí. Tisíce nemocných žádnou marihuanu z lékárny nepotřebují! Chtějí jen své léčivé konopí, které si umějí vypěstovat sami, žádnou marihuanu! Jezdit někam do lékárny a dávat svá data policistům, to už ti lidé vůbec nepotřebují!
Vládní projekt „Marihuana do lékáren“ je zkorumpovaný vládní podvod na celé společnosti, národním hospodářství a především nemocných lidech.
Když je ohrožena svoboda jednoho jediného pěstitele konopí, je ohrožena svoboda léčby konopím každého člověka.


Pirátské léto s Cannabis. 
Členové odborné společnosti Konopí je lék,o.s. Hana Barešová a Dušan Dvořák a spisovatel Milan Kozelka v parlamentu.  
Fotografie archiv výzkumu "Konopí je lék". Dar. Foto Oliver Morgenstern Malina.
Edukativní konopná klinika hostila řadu zahraničních a českých odborníků, lékařů, vědců, umělců jako např. Olga Ivsin, Jack Cole, Rick Simpson, Fredrick Polak, Garik Avanesjan, Jindřich Štreit, Libuše Bushka Bryndová, Lumír Ondřej Hanuš, Lenka Klodová, Robert Vano a řadu řadu dalších osobností a vzdělávala rovněž českou státní správu (více zde).