Recepty Libuše Bushky Bryndové



Konopný čaj (+ THC)

Konopí se velmi špatně extrahuje ve vodě, ale lze z něj připravit čaj, který má podpůrný účinek při léčbě jinými konopnými preparáty a lehce terapeuticky působí i samotný. Nápoj může mít i lehce omamný účinek. Psychoaktivní složka konopí THC má velmi špatnou rozpustnost ve vodě (2,8 g/litr), takže pro dosažení maximálního účinku čaje je třeba postupovat následujícím způsobem:
Rozdrtit 1 gram konopí (palice nebo směs palic a listů v poměru 1:4), nasypat do pekáče a dát na 10 minut do trouby předehřáté na 100°C (bílý papír ještě nezežloutne). Vsypat do půl litru vařící vody, nechat pomalu vařit 15 minut a přecedit. Nápoj je možno okamžitě pít, nebo jej lze skladovat až 5 dní v uzavřené láhvi v lednici.

 

Konopný odvar na koupele (+ THC)

Konopné listy (50 g) nahrubo nadrtit, nasypat do pekáče a dát na 10 minut do trouby předehřáté na 100°C. Vsypat do hrnce a zalít 2 litry studené vody. Přivést k varu a vařit 45 minut. Přecedit rovnou do koupele. Odvar má bronchodilatační efekt na průdušky, zmírňuje bolesti kloubů a uklidňuje podrážděnou pokožku. Zvlášť účinný je po přidání několika kapek esenciálního oleje z konopí.

 

Konopná mast (+ THC)

Použití: účinky protizánětlivé a hojivé, analgetické (proti bolesti), bronchodilatační a uvolňující (uvolňuje svalové napětí, křeče), afrodiziakální oděrky, povrchní říznutí, zanícené póry (akné), boláky vzniklé ucpáním žláz za uchem (i u zvířat), zarostlé nehty, kuří oka, opary, některé plísně včetně bílé nehtové, spáleniny, lupénka, atopický ekzém lehké artritické (do II. stupně) a revmatické bolesti, torticollis, bolesti zad bolesti zad a svalů záněty a otoky žil, křečové žíly, bércové vředy, proleženiny pohmoždění jako natlučené koleno, výron a svalové bolesti menstruační bolesti, hemeroidy chronický zánět hrtanu, začínající rýma, nachlazení, záněty uzlin a bolest v krku, při astmatických obtížích uvolňuje dýchání, migrény, bolesti hlavy ve veterinární medicíně se mast osvědčila při léčbě ekzému na kopytech
Přísady: žlutá vazelína, listy a palice samičí rostliny - na 1 kg vazelíny 1/2 litru volně sypaných celých sušených listů, čtvrt litru sušených samičích květenství v polovině vazelíny 20 min smažit listy, nechat vychladnout, zalít vodou a vařit 2 hodiny ztuhlý tukový polštář nechat uležet 3 týdny provařit, scedit a promíchat se zbytkem vazelíny, přidat palice povařit ve vodní lázni 30 minut, nechat týden uležet a 2x opakovat scedit přes síto a plátno, nalít do kelímků možno přidat konopný olej, kadidlo, mentol nebo kafr – podle potřeby.

 

Prášek z konopí (++ THC)

Ručně rozdrcené listy a palice (4:1) samičích rostlin konopí nasypeme do pekáče a dáme na 10 minut do trouby předehřáté na 100°C. Usušený materiál poté rozemeleme na prášek v elektrickém kávomlýnku tak, aby měl konzistenci jako koření mletá paprika. Prášek je takto připraven ke konzumaci. Skladujeme jej nejlépe ve skleněné nádobce s víčkem na závit při teplotě do 15°C, maximálně po dobu 3 měsíců.
Prášek je možné zamíchat do jídla nebo pozřít přímo a zapít tekutinou po požití jídla s obsahem tuku. Užívat jednou denně večer v množství, které závisí na účelu – pro léčbu Parkinsonovy nemoci množství, které se vejde na špičku kulatého nože, a pro ostatní diagnózy v množství 1-2 čajové lžičky (1-2 g).

 

Konopné máslo (++ THC)

Rozdrcené palice nebo listy a palice (4:1) samičích rostlin konopí (25 g) nasypat do pekáče a dát na 10 minut do trouby předehřáté na 100°C. Vsypat do kvalitního másla rozpuštěného ve vodní lázni (nejlépe v hrnci s dvojitým dnem na svařování mléka) a za občasného míchání vařit 30 minut. Máslo přecedit přes síto a pak přes jemné plátno do sklenice s uzávěrem. Palice a listy se ještě mohou 1,5 hodiny povařit v mléce a získáte tak konopné mléko bhang. Skladovat v lednici nejlépe ve skleněné nádobce s víčkem na závit, maximálně po dobu 2 měsíců.
Máslo je možné zamíchat do jídla či nápoje, nebo pozřít přímo. Užívat jednou denně večer lžičku másla, nejlépe do čaje před spaním. Dochází-li po konzumaci k nežádoucímu pocitu omámení, je nutné dávku v prvním týdnu snížit na půl lžičky.

 

Konopná čokoláda (++ THC)

Rozpustit 250 g ztuženého tuku na pánvi a 20 minut v něm smažit rozdrcené palice nebo listy a palice (4:1) samičích rostlin konopí (25 g). Pak tuk přecedit přes plátno, listy vymačkat lžící, aby se v nich zachytilo co nejméně tuku. Palice a listy se ještě mohou 1,5 hodiny povařit v mléce a získáte tak konopné mléko bhang. Scezený tuk nalít do menšího kastrolku a ve vodní lázni (větší kastrol s vařící vodou nebo hrnec na svařování mléka) do něj nalámat čokoládu (4 tabulky a 100 g) a přidat 50 g práškového kakaa a půl lžičky skořice. Vše dobře prohřívat za častého míchání, až je směs horká.
Může se pak nalít na plochý talíř a nechat ztuhnout, nebo rozlít do formiček (třeba na kostky na led nebo na vánoční cukroví) a po ztuhnutí máte skvělé čokoládové bonbóny s terapeutickým účinkem.