Úřad vlády ČR, sekretariát RVKPP, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1, PSČ 118 01


Od: dusandvorak@seznam.cz
Datum: 20. června 2012 11:29
Předmět: Úřad vlády ČR, sekretariát RVKPP, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1, PSČ 118 01
Komu:posta@vlada.cz
Kopie: dusandvorak@seznam.cz 

Věc: Dotazy Radě vlády pro koordinaci protidrogové politiky dle zákona 106/1999 Sb. zákona o svobodném přístupu k informacím

 1)      Po vstupu ČR do EU bylo novelizací zákona o návykových látkách paragraf 29 každému občanu povoleno, aby mohl bez povolení úřadu pěstovat registrované a neregistrované odrůdy konopí na ploše do 100m2. Je RVKPP známo, který odbor kterého ministerstva a kdy přesně tuto novelu s paragrafem 29 do zákona o NL zavedl a zda a jak se na půdě RVKPP řešilo měření THC v rostlinách neregistrovaných odrůd konopí, aby nedocházelo ke kriminalizaci nevinných osob? Pokud o této věci existuje nějaký dokument, jeho kopii mi prosím zašlete. 

2)      Bylo po vstupu do EU v souvislosti s výše uvedenou novelou zákona o NL na půdě RVKPP diskutováno a s jakým výsledkem, že měření THC v registrovaných odrůdách probíhá dle zákona o NL z celého nadzemního množství rostliny těsně před sklizní a bez usušení rostliny, ale policie měří u zabaveného konopí THC podle metodiky OSN pro pašeráky drog vždy z usušené rostliny, resp. dokonce jen ze samičího květu (tzv. marihuana) a dochází ke kriminalizaci nevinných osob. Bylo toto téma – sladění měří THC v rostlině konopí – na půdě RVKPP dle zákona diskutováno a pokud ano, s jakým výsledkem? Pokud o této věci existuje nějaký dokument, jeho kopii mi prosím zašlete. 

3)      Dle judikátu Nejvyššího soudu ČR z 31.ledna 2008 (sp. zn. 3 Tdo 52/2008, Maria Brodská versus ČR), kterým se mají nižší soudy a orgány činné v trestním řízení v dané věci řídit, není pěstování a zpracování konopí s obsahem nad 0,3% THC (podle nezákonného měření policejní metodikou) k alternativní léčbě a poskytování alternativní léčby konopím trestný čin, i když pěstování a zpracování občané úřadu nenahlásí, protože tím není splněna zákonná podmínka trestnosti skutku – jeho nebezpečnost pro společnost ( § 3 odst. 2, 4 trestního zákona). Maria Brodská však byla v roce 2010 -2012 znovu obžalována a trestněprávně řešena za stejný skutek a v dubnu 2012 spáchala sebevraždu. Bylo toto téma – nekriminalizování nevinných občanů – na půdě RVKPP diskutováno a některým ministerstvem jako například spravedlnosti či RVKPP navrženo nějaké opatření, které se bohužel nezavedlo do praxe? Pokud o této věci existuje nějaký dokument, jeho kopii mi prosím zašlete. 

4)      Na jarní rovnodennost a Velký pátek 21.března 2008 byla prezidentovi, parlamentu i úřadu vlády adresována žádost 77 občanů nazvaná „Konopí je lék“, která adresáty v souvislosti s kriminalizací dalšího člověka léčícího se konopím s obsahem nad 0.3% THC (Libuše Bryndová, nar. 25.11.1956, bytem Zlukov 25, 391 81 Veselí nad Lužnicí, po třech letech od zahájení šetření v roce 2007 v roce 2010 zcela zbavena viny a trestu KS Tábor, dosud neodškodněna) upozornila, že jde o systémové selhání spravedlnosti v naprostém rozporu s ústavou a vyjmenovala důkazy k jednotlivým článkům, současně pak navrhla opatření k zamezení kriminalizace nevinných občanů. Bylo toto téma – opatření navržená občany v žádosti a protestní petici „Konopí je lék“ vedoucí k zastavení zneužívání policie - na půdě RVKPP diskutováno a některým ministerstvem jako například spravedlnosti či RVKPP navrženo nějaké opatření, které se bohužel nezavedlo do praxe? Pokud o této věci existuje nějaký dokument, jeho kopii mi prosím zašlete.

5)      7. prosince 2009 přijala Vláda ČR Nařízení 455/2009 Sb., které se vztahovalo k § 289 odst. 3 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník - pěstování legálních a nelegálních odrůd konopí. Dané vládní nařízení specifikovalo pro trestní právo jako zakázané odrůdy konopí ty odrůdy, kde se měřením THC z celé rostliny včetně kořene dojde k nálezu více než 0,3% THC. Definice nelegálních odrůd konopí z nařízení vlády (příloha 1, A.1), resp. trestního zákoníku: „Rostliny konopí (Cannabis sp.) - všechny druhy a odrůdy, které obsahují více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů z celkové hmotnosti rostliny“  Sdělte mi prosím a doložte kopií, na popud kterého odboru a kterého ministerstva či orgánu byla navržená citace nelegálních odrůd konopí, tzn. těch, které by dle úmluv OSN nemohly být registrovány jako zákonné do semenné banky pro pěstování bez jakékoliv kontroly na ploše nad/do 100 m2. 

Chtěl bych Vás laskavě požádat, abyste v souvislou s odpovědí na jednotlivé otázky uvedli nejprve její znění. Děkuji Vám za laskavost a zájem, který jste mému dotazu věnovali a s ohledem na možnou náročnost dotazů a pořízení potřebné dokumentace předem sděluji, že souhlasím s prodloužením zákonné lhůty na dvojnásobek, tzn. na 30 dnů, pokud byste o toto žádali. Prosím o odpověď na dané dotazy zaslat poštou. Děkuji. 

 V Olomouci 20.června 2012

Dušan Dvořák, 12.ledna 1962, Tylova 2, 779 00 Olomouc