Léčivé konopí a rakovina - cenzura MF Dnes

Konopná apatyka královny koloběžky první: Ondřej Lumír Hanuš a Rick Simpson, 10.10.2009, zahájení turné "Konopí je lék" aneb "Konopnou mast pro celou vlast", fotografoval zakladatel výzkumu a hostitel Dušan Dvořák


Cenzura Mladé fronty Dnes
MF Dnes byly cenzurovány rozhovory s Rickem Simpsonem a Ondřejem Lumírem Hanušem na veletrhu Cannafest 2010. Vyšlo 18.11.2010 na iDnes.cz, odstraněno - smazáno 21.11.2010, původní odkaz zde:  http://hobby.idnes.cz/lecba-rakoviny-konopnym-vytazkem-by-mohla-stat-pakatel-tvrdi-rick-simpson-1up-/hobby-domov.asp%3Fc%3DA101118_051615_hobby-domov_mce  Autorka: Martina Čermáková


  

Léčba rakoviny konopným výtažkem by mohla stát pakatel.

Rozhovor s Rickem Simpsonem


„Rakovinu lze vyléčit výtažkem z konopí, rád poradím jak,“ nabízí českým lékařům Kanaďan Rick Simpson, který si jím před osmi lety sám vyléčil rakovinu kůže. Profesor Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity v Izraeli, který se výzkumu konopí věnuje už čtyři desetiletí, potvrzuje, že konopí tento léčivý potenciál skutečně má.
Podle Simpsonových empirických zkušeností je na vyléčení rakoviny i dalších nemocí potřeba dávka 60 g výtažku, který pacient postupně využívá zhruba během tří měsíců. Na výtažek si přitom pacient musí zvykat postupně, začínat užíváním množství velkosti poloviny zrnka rýže (cca 0,01 až 0,02 g výtažku) denně ; až se mu dříve nebo později podaří dostat na dávku 1 gramu denně bez jakýchkoli nepříjemných průvodních projevů.
Na výrobu 60 gramů se spotřebuje zhruba půl kilogramu kvalitního indického konopí. Toto množství výtažku zabírá při léčbě cukrovky, roztroušené sklerózy, artrózy, boreliózy, zeleného zákalu, alergií, popálenin, chronických bolestí a dalších nemocí. Dokazují to vyléčení pacienti, kteří u Ricka hledali pomoc, a to nejen v Kanadě; několik desítek jich už je i u nás. Po vyléčení už těmto lidem stačí užívat jen gram výtažku za měsíc, jako jakousi udržovací či chcete-li preventivní dávku.
„Kdyby se indické konopí dalo legálně pěstovat, přišel by materiál potřebný na vyléčení pacienta zhruba na stejné peníze jako vypěstování půl kilogramu jakékoliv jiné plodiny, třeba kukuřice,“ vysvětluje Rick Simpson, který bude o této problematice za dva dny přednášet na konopném veletrhu Cannafest v pražských Holešovicích. Ve chvíli, kdy čeští onkologové nemají za co léčit nové pacienty, kterých je ročně 70 tisíc, by to mohla být zajímavá výzva.

Nemýlím-li se, v Kanadě jste byl za užívání a poskytování konopného výtažku nemocným odsouzen.
Já jsem nijak neskrýval, že konopí pro léčebné účely pěstuji. Stejně tak úřady věděly, že u mě hledají pomoc další vážně nemocní, výtažek jsem rozdal tisícům pacientů. Protože konopí není legální lék, nemám od řady těchto lidí žádnou zpětnou vazbu; přesto jsem měl u soudu jako svědky desítky lidí, kteří si výtažkem vyléčili terminální rakovinu, ale nenechali je svědčit.
Od roku 2003 jsem se svými výsledky oslovil každou politickou stranu v Kanadě, ale žádná neměla zájem lidem pomoci, podle mě tedy žádná nepracuje pro lidi. Pak jsem na to šel jako nezávislý, nikdy to nikdo nerozporoval, ale nikdo také ani nehnul prstem.

Pokusil jste se o spolupráci s lékaři?
Lékaři dávají také ruce pryč, ani oslovená kanadská společnost proti rakovině nic neudělala. Mám pocit, že je to proto, že kdyby se tato medicína začala používat, nebude potřeba spousta dalších léků. Přitom musím zdůraznit, že skutečných lékařů si velice vážím, před chirurgy smekám. Ale chemoterapie či ozařování je podle mě zpronevěra vůči Hippokratově přísaze. Rád bych světu prokázal účinky výtažku, pojďme udělat veřejně přístupné testy a porovnat je s konvenční léčbou.

Jaké mají podle vás lidé u nás povědomí o tom, že konopí není fyzicky návykové, že nejde o žádnou startovní drogu, že je to bylina s ohromným léčebným potenciálem?
Mám pocit, že v České republice o tom máte mnohem větší povědomí než v Kanadě. Tam přijde na akce spojené s osvětou kolem konopí dvě stě, tři sta lidí. U vás na podobné akce chodí tisíce lidí. To platí pro celou Evropu, je mnohem otevřenější. Mně přitom nejde o legalizaci konopí pro rekreační kuřáky. Ti si ho seženou vždycky. Jde o nemocné, kteří zbytečně trpí a umírají.

Máte doloženo, že lidé, kteří chtějí pomoci, skutečně trpí například rakovinou?
Mnoho lidí mi přinese výsledky vyšetření, většinou to ale není potřeba. Vážně nemocného nebo umírajícího člověka poznáte. Léta nabízím, ať mohu konopným výtažkem léčit vzorek pacientů pod odborným dohledem. Zájem ze strany pacientů by byl, ze strany lékařů či institucí nikoliv. Je to škoda, protože takto se konopím vyléčení lidé často bojí veřejně vystoupit a potvrdit, že se rakoviny, cukrovky či artrózy zbavili díky konopí. Ne nadarmo se mu dříve říkalo panacea neboli všelék.
Chtěl jsem nabídnout přírodní léčbu výtažkem z konopí Patrickovi Swayzemu nebo Michaelu Douglasovi, jenže člověk se k nim vůbec nedostane. Přitom právě z Ameriky se mi pár lékařů se zájmem o empirické zkušenosti s léčbou konopím ozvalo. Z naší strany nejde o peníze, mě jde o to, že by se lidé jejich prostřednictvím mohli dozvědět to, co by vědět měli.

Je domácí výroba konopného výtažku nebezpečná?
Je. Pokud nebudete postupovat v souladu s bezpečnostními pravidly, může vám to bouchnout, mně už se to taky stalo. Roztržená a popálená ruka se naštěstí po aplikaci výtažku brzy zahojila (ukazuje hřbet ruky, kde není vidět ani jizvička), přestože to byla popálenina třetího stupně, byla za 11 dní pryč. Zodpovědnost za to, že při přípravě a užívání výtažku nic nepodcení, si musí v situaci, kdy je konopí nelegální, nést každý sám.
S odpovídajícím technickým vybavením samozřejmě může být postup přípravy výtažku mnohem elegantnější a bezpečnější. Ale přípravu v rýžovaru mám sám vyzkoušenou velmi dobře, takže vím, že je to postup, podle kterého si výtažek může připravit kdokoliv se zdravým rozumem.

Dejme tomu, že člověk začne užívat výtažek podle vašich instrukcí. Nehrozí mu přeci jenom nějaké vedlejší účinky?
Hrozí. Ale podle mých zkušeností to může být jen příjemná únava, vydatný spánek, životní pohoda a stálý úsměv na tváři.


Je opravdu možné konopím vyléčit rakovinu? 

Rozhovor s Ondřejem Lumírem Hanušem

Má vůbec optimismus Ricka Simpsona ohledně léčby rakoviny konopím reálný základ? Obrátili jsme se na kapacitu v oboru, docenta Lumíra Hanuše, který se výzkumu konopí věnoval od sedmdesátých let v Československu, od roku 1990 devadesátých let pracuje na výzkumu konopí v Izraeli.
Letos na jaře jste poskytl iDnes.cz rozhovor o tom, že konopí považujete za jedno z nejbezpečnějších známých léčiv. Uvádíte v něm, že už je dnes prokázáno na zvířatech, že konopí léčí nejen paliativně, ale i kauzálně (tzn. odstraňuje příčinu nemoci), což ale automaticky neznamená, že to bude fungovat i na člověku. Ale že nám dává naději řada úspěchů těch, kteří se přes zákaz použití konopí léčili ve světě potají sami. Máte tím na mysli i úspěchy Ricka Simpsona?

Každá léčba, pokud již nemůže pomoci lékař, je prospěšná, pokud je to léčba, která neškodí. Ne každý se konopím vyléčí, ale jsou i tací, kteří to štěstí mají. Jelikož jsem vědec, tak bych rád věděl všechny detaily léčby, jak co se týče pacienta, tak i kvality užívaného konopí. Když se někdo totiž vyléčí třebas i z rakoviny a nemůže mi říci jaké kvality přesně konopí bylo, tak to je výborné pro vyléčeného, ale nemá to žádnou praktickou hodnotu pro ty, kteří se chtějí léčit. I když budeme vědět všechny detaily úspěšně vyléčeného pacienta, tak to rozhodně neznamená, že tímto receptem se všichni vyléčí.

Rick Simpson uvádí, že konopný výtažek nazývané též „phoenix tears“ působí na buňky v lidském těle selektivně: buňky napadené rakovinou zabíjí, zdravých se nedotkne. Vysvětluje to tak, že „při léčbě rakoviny konopným výtažkem se v těle hromadí tuková molekula zvaná ceramid; při styku ceramidu s rakovinnými buňkami dochází k programové smrti buněk, zdravým se ale nic nestane.“ Můžete potvrdit tento princip působení léčivých konopných látek v lidském těle?
Nemám teď prostor na rozsáhlé vysvětlování, ale je to zhruba tak. Přišli na to vědci ve Španělsku pod vedením Manuela Guzmána. Jeden takový diák bude možné vidět na mojí nedělní přednášce.

Mohou působit stejné látky léčebně i v případě onemocnění jako je cukrovka, artritida, migrény, astma, nespavost, lupénka, roztroušená skleróza, zelený zákal, AIDS a další?
Cannabinoidní receptory jsou jedny z nejrozšířenějších receptorů v lidském těle. To také vysvětluje, proč konopí, jehož aktivní látka se na tyto receptory váže, působí na tolik různých chorob.

Je způsob získávání koncentrovaného konopného výtažku pro každého dostupným postupem, který používá Rick Simpson, bezpečné z hlediska nežádoucích příměsí, které mohou vznikat při výrobě?
Nejsem kompetentní sdělovat, jaká forma jakéhokoliv konopného produktu k léčbě je nejvhodnější. Užívají se různé formy konopných produktů různé kvality pro různé druhy nemocí. Asi je těžko některou z nich upřednostňovat. Vše je v posledních letech neustále ve vývoji z toho důvodu, že dříve to nebylo z hlediska právního postihu možné.
Rickův recept je nouzové řešení těch, kteří nemají možnosti ani prostředky. Samozřejmě kvalitní moderní destilační aparatura je z hlediska bezpečnosti práce nejvhodnější. Pochopitelně je třeba používat rozpouštědla z lékařského hlediska analyticky čistá, což je pochopitelně dražší. Proto je dle mého názoru nejvhodnější centralizovaná příprava kvalitního výtažku s chemickou analýzou produktu.

Jaká jsou podle vás rizika při léčbě konopným výtažkem, která by měl znát každý, kdo se pro tento způsob léčby rozhodne?
Začít užívat konopný výtažek by měl hlavně zpočátku pacient pod odborným vedením, aby ho nezaskočily některé účinky, které lze nazvat z hlediska léčby vedlejšími a u pacienta bez dozoru by mohly vyvolat i paniku a bezradnost.
Nutno dodat, že pro plnoletého a psychicky zcela zdravého člověka není konopí žádným nebezpečím. Je to bezpečná léčba, která maximálně nezabere, což určitě u jistého procenta pacientů nastane. Zlepšení našich zkušeností může přispět významnou měrou ke zdárné léčbě.
Já osobně jsem odpůrce kouření léčivého konopí, i když tímto způsobem může pacient paliativně pocítit úlevu okamžitě. Jsem také proti tomu, aby konopí (zne)užíval zcela zdravý člověk. Tvrzení, že je dobré ho brát preventivně, alespoň u mne neobstojí! Já pracuji s konopím 40 let a nikdy jsem ho nezkusil – jsem zdravý a spokojený, takže proč?

Sdílíte tentýž názor jako Rick Simpson, že na léčbu je lepší používat konopí indické, mj. proto, že má zklidňující účinky, narozdíl od kopí setého, které je pro nemocné příliš energizující?
Někteří botanikové hodnotí konopí jako jeden druh Cannabis sativa L. s řadou variet a jiní je dělí na Cannabis sativa, Cannabis indica a Cannabis ruderalis. Podle mne je vše ovlivněno tím, kde se pěstuje a jaká odrůda se pěstuje. Takže hlavní je znát chemické složení, co se týče pro konopí typických cannabinoidních látek.
Samozřejmě vyšlechtěné odrůdy už mají určité zastoupení cannabinoidních látek. Pro řadu nemocí je rozhodující obsah psychoaktivní látky, delta-9-tetrahydrocannabinolu (THC), který by obvykle u léčebného konopí měl přesahovat 11 %; zdůrazňuji, že zatím pro to neexistuje žádná norma, ale takto je tomu v Izraeli.
Obsahové látky dávají konopí jeho vlastnosti, takže proto je důležité přesně znát, čím se pacient léči. A to není při domácích léčbách splněno.

Rick Simpson nabízí svoje desetileté empirické zkušenosti s léčebným používáním konopného výtažku českým lékařům. Což by jistě v době, kdy společnost nemá prostředky na zavedenou léčbu, mnozí pacienti uvítali jako šanci na vyléčení. Je-li takováto spolupráce vůbec reálná, jak by mohla podle vás vypadat? Jsou u nás využitelné zkušenosti z Izraele?
Samozřejmě je chvályhodné, že Rick nabízí svoje zkušenosti a ve spolupráci s lékaři a chemiky by to mohlo být velice přínosné. Podle mne by tato spolupráce mohla vypadat tak, že Rick dá k dispozici všechny svoje vědomosti; a myslím, že se tomuto tématu věnoval plně na sobě i druhých. Musel by sepsat koho léčil, jakou nemoc léčil, jaký byl úspěch; přitom je třeba uvést úspěšné i neúspěšné případy s detailním popisem průběhu léčby. Vlastně by to bylo hledání správných odrůd konopí, správného dávkování a postupů v léčbě.
I když Izrael začal legální léčbu před deseti lety, stále se tato léčba se znalostmi a zkušenostmi vyvíjí a dosud neexistuje žádná šablona, kdy by přišel pacient v takovém a takovém stavu a my bychom hned měli recept na jeho léčbu. Pochopitělně tu stále hovořím o léčbě kauzální, která zatím ve světě prakticky oficielně neexistuje. V současnosti je využíváno konopí oficielně pouze v paliativní léčbě, což značí, že odstraňujeme symptomy, nikoliv však vlastní nemoc. To znamená, že pacient se po takovéto léčbě cítí lépe, ale nemoc pokračuje dále.
Je třeba si také uvědomit, že ne každý se konopím vyléčí, ne každý může brát dávkování doporučené Rickem; ani při léčbě léky nemůže brát každý tutéž dávku.
Asi takto. Jeden odborník (Paul C. Bragg) popsal v řadě knih určitou léčbu a následně jakou má mít pacient dietu, ovšem k tomu přidal toto: „Co jsem zde popsal, je dobré pro mne a nemusí to být dobré pro druhého. Každý si musí najít tu svoji správnou dietu.“
To jsem velice ocenil, neb obvykle odborníci prosazují svoji metodu, ze které nechtějí uhnout. A tak to bude i s konopnou léčbou – je třeba hledat ty správné dávky, odrůdy a kvality konopí, vlastně „ušít“ to pacientovi na tělo. A těchto znalostí musíme teprve dosáhnout.