Pěstitel konopí u soudů opakovaně prohrál. Pomůže ministr spravedlnosti?

Foto Luděk Peřina, MF Dnes.. Manželé Dvořákovi u soudu v Prostějově v roce 2010. Dvořákovi zažili tři domovní prohlídky jak nějací  vrazi a zloději!
 

Ospělov - Peripetie Olomoučana Dušana Dvořáka, známého spíše jako ospělovského pěstitele léčivého konopí, zakladatele Edukativní konopné kliniky a mezinárodního výzkumu Konopí je lék, nekončí. Po prohraném soudu u základní a krajské instance Dvořák neuspěl ani s dovoláním u Nejvyššího soudu, ani se stížností u Ústavního soudu, věc právě šetří Evropská komise a Dvořák připravuje stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. 

V boji, za právo jedince na léčbu konopím a právu bádat o jeho léčivých účincích, Dvořáka nově podpořil známý psycholog Lubomír Smékal, exrektorka Univerzity Palackého Jana Mačáková a řada dalších lékařů a olomouckých osobností plus osm olomouckých nevládních organizací jako například vyšší odborná škola Caritas, Unie pro řeku Moravu či Spolek Trend vozíčkářů.

Olomoučané se obracejí na ministra spravedlnosti a žádají obnovení Dvořákova trestního řízení z důvodu hrubých chyb celého trestního řízení a žádají ministra o podání stížnosti Nejvyššímu soudu. Žádost je uvedena na http://zadame.blogspot.com/ a Olomoučané ji hodlají odeslat k rukám ministra spravedlnosti v pátek 18. května. Datum je zvoleno záměrně, neboť jde o roční výročí věznění Miloslava Tetoura za léčbu konopím. Dušan Dvořák doposud neuspěl v žádném ze svých soudních řízení. „Nebojuji za sebe, ale za lidi, které mám rád. Jednání státních orgánů považuji vůči nevinným nemocným lidem za zločinné. Nikoho z veřejných medií to prostějovské běsnění ale nezajímá a já se mám pak divit, že státní orgány nikdo netlačí k odpovědnosti veřejně a nedokládá, jak hrubě porušují zákony. Jsem odsouzen, dvakrát obžalován a obviněn, máme s manželkou za poslední tři roky 15 soudů a vedeme přes třicet správních řízení,“ uvádí Dvořák. „Kolik lidí ještě zabijí, zmrzačí a pošlou tihle zkorumpovaní zločinci do vězení, než lidem dojde, že se to týká i jich samotných a že kradou i jejich práva a svobodu?“

 

Nemocní nejsou nesvéprávní

Přestože Dušan Dvořák a členové výzkumu „Konopí je lék“ marně žádají od roku 2008 policii o spolupráci a od roku 2009 policejní ochranu a pěstování konopí předem hlásí, byl Dušan Dvořák odsouzen, neboť neměl povolení, které však oficiálně ani nelze získat. „Odebrání léčivého konopí policií z výzkumnické farmy v Ospělově vedlo k fatálním následkům u nemocných ve výzkumném programu,“ píše v dopisu prostějovskému soudu lékař – soudní znalec Radek Matlach. Dvořák státní orgány rovnou přirovnává k nájemným vrahům, chránícím drogové a farmaceutické mafie a mafie v parlamentu. „Státní orgány zcela svévolně ignorují a porušují vědomě zákony, aniž bychom se mohli dovolat práva a bránit se u soudu. Nikoho to nezajímá. Proboha, to jste novináři? Vždyť ty zločiny se dějí právě díky vašemu mlčení!“ spílá Dvořák. „90 % onkologicky nemocných léčivé konopí velmi prospívá, některé typy rakoviny zcela vyléčí, publikujeme kasuistiky, že lidem nemusí amputovat končetiny u diabetes, což se týká až 3.000 lidí ročně, léčí autoimunitní onemocnění a celou řadu dalších nemocí jako žádný jiný lék, šetrně, bezpečně, ale bohužel levně a v tom je celá potíž. Dnes chtějí poslanci svéprávné nemocné nahnat do lékáren kupovat si jakousi marihuanu, kterou vůbec nežádají, nebo neúčinná a enormně drahá konopná léčiva. Cena marihuany v lékárně má být podle poslanců stejná, jako je na černém trhu, 200 – 300 korun za gram květu. Někteří nemocní ho potřebují i více než kilo. Pak se člověk ptá, koho vlastně ti poslanci zastupují,“ dodává smutně Dvořák.

 

Problém s poslankyněmi skončil podmínkou

Přestože zakladatele odborné společnosti Konopí je lék čeká další soudní proces v Prostějově (byl několikrát odložen z důvodu zdravotní indispozice obžalovaného), ve zlé se zvrtla žádost o pomoc u dvou poslankyň. Podle Dvořáka Karolina Peake a Dagmar Navrátilová po obdržení řady důležitých upozornění na utrpení a škody na občanech a státním rozpočtu přijaly v parlamentu vloni v lednu delegaci Edukativní konopné kliniky a po seznámení se s právní situací slíbily, že půjdou okamžitě za ministrem spravedlnosti a ministrem vnitra a požádají je o okamžité zastavení mrzačení a kriminalizace občanů, neboť trestní právo obsahuje paragraf přípustné riziko a dovoluje nekriminalizovat občany léčící se konopím, případně že podají ústavní stížnost. Namísto toho pak poslankyně tvrdily, že je Dušan Dvořák žádal změnit zákony, aby se s konopím mohlo obchodovat. Výsledek? Deset měsíců podmíněně s odkladem na tři roky je výslužkou za prokázaný trestný čin vydírání na konto Dvořáka „Je to nesmysl. Šlo o několik SMS, kde jsem jim pohrozil ubitím konopnou palicí, když jsou k takovému utrpení lidí lhostejné. Je to jako bych vám řekl, že vás umlátím tulipánem. Schválně jsem to napsal dvojsmyslně, aby si zas nesmyslely, že je zvu na rande a očekával jsem jejich bohorovnost. V té době totiž kvůli zneužívání policie na nemocných lidech zemřeli lidé, které jsem znal a mohli žít, chtěli se, ale nesměli léčit konopím, kolega, který byl se mnou opakovaně v parlamentu a kterému taky poslankyně slíbily konat, měl další ataku rakoviny, další nemocná spáchala sebevraždu, tak jsem si řekl, že když jim za to jejich nicnedělání a lhostejnost tak pohrozím, že se to určitě bude muset probírat u soudu a každý bude vidět, jaké zrůdy ty poslanci vlastně jsou a že mne za to nemůže soud trestat, opak je pravdou. Poslankyně nemusely nic zdůvodňovat, stačila výhružná SMS. Pochopitelně bych je nezabíjel, maximálně by byly politické mrtvoly, kdyby se zveřejnilo, jak jednaly,“ uzavřel Dvořák.

 

Na Dvořáka se lepí smůla

„Já dnes nedělám nic jiného než přebírám a řeším úřední poštu. Ta v uvozovkách Honzíkova cesta k Ústavnímu soudu přišla jen na advokátech, právnících a soudních poplatcích skoro 150 tisíc. Jsou nám zcizovány naše majetky, jsme veřejně uráženi, nesmíme dělat svou práci, jsme opakovaně přepadáváni jako nějací teroristi, jsme zcela finančně zruinováni. Do výzkumu léčby Cannabis jsme vložili poslední úspory a díky dlouhodobému enormnímu stresu a rokům naprosté bezmoci jsme s manželkou vážně zdravotně poškozeni. Možná kdybych se živil prodejem marihuany, takové problémy bychom neměli. Avšak za situace, kdy je nemocným lidem pod rouškou zákona státními orgány léčivé konopí kradeno a ještě jsou kriminalizováni, prodej marihuany tvrdě odsuzuji,“ vysvětluje Dvořák s tím, že právě v jeho případě byla kriminalizace založena pouze na domněnkách o páchání toxikomanie, která ale nebyla nikdy prokázána a že prý si nemám jeho slova vykládat jako stesk, protože do téhle bitvy se státem se pustil vědomě a může tak akorát nadávat sám na sebe. Dvořák prý ale netušil, že je státní správa a justice v tak dezolátním stavu.
„Minulý týden prostějovský soud rozhodl, že mám zaplatit 10 tisíc korun za špatnou omluvu z výslechu u policie. Přestože se mne v dané věci zastal ministr spravedlnosti i Nejvyšší soud, prostějovská soudkyně, která mne odsoudila za výzkum léčivých účinků konopí, rozhodla, a to bez možnosti odvolání, že mám zaplatit takhle vysokou pokutu. Policejní vyšetřovatel potvrdil, že se mu nejde dovolat. Omluvu jsme napsal písemně emailem a pochopitelně to okořenil výroky o jejich zločineckém jednání, což se státním zaměstnancům nelíbilo. Advokátka zvažuje, že podá návrh nadřízenému soudu, aby všechna další trestní řízení byla státním orgánům v Prostějově odebrána pro hrubou podjatost. Když někam zmizlo z prvního přepadení Ospělova skoro 300 kilo konopí a v soudním zápise o propadnutí věci je uvedeno jen 25 kilo a nikoho to nezajímá a ze mne dělají dealera drog, myslím, že bych měl mít právo na nestranného soudce“, uzavřel Dvořák.

Zda ministr spravedlnosti žádost občanů Olomouce uzná a za Dvořáka se postaví, uvidíme.