Call for Solidarity! Výzva k solidaritě.

Z archivu 

Ladies and gentlemen,

This letter is to inform you of the 50th Anniversary of the counterproductive Single Convention of Narcotic Drugs and the 53rd Session of addictive substances in Vienna and a call for support and assistance by the UN.
In 2008, the Czech Republic founded a professional training society in Konopí je lék (Cannabis is medicine - Hemp is healing), a non-governmental organization which together, with two other non-governmental organizations, built in Prague's Zizkov an "Educational Cannabis Clinic." The "Clinic" is now a multidisciplinary scientific research, therapeutic and educational work environment which is unique in the patient's access to treatment for cannabis. It has been visited by experts such as Olga Ivsin (USA), Rick Simpson (Canada), Jack Cole (USA), Lumir Ondrej Hanus (Israel) and Fredrick Polak (Netherlands). The premises hold cultural events in the gallery of Jaroslava Moser, former president of UNESCO.

Unfortunately, the Czech state misinterprets the nature of human rights in its own laws under the guise of "conventional" operation of "clinics." The Czech police seized 400 kilograms of cannabis designated for medicinal research for a specific patient. Many years of work were destroyed in the breeding station. The chairman of the company denounced the crimes. Furthermore, the Czech authorities do not provide any way for terminally ill patients an opportunity to use knowledge of the medicinal effects of cannabis. In response to hundreds of letters pleading for change and to promote "clinics" in the Czech Republic, the Prime Minister stated, Suffer and die on… because some of them just want to smoke cannabis as marijuana...

Using our collective efforts, we have repeatedly petitioned the Czech government and have yet to receive a response when one would be greatly appreciated.

The existence of the clinic is now seriously threatened.

We are writing to you and asking for solidarity and support. We welcome expressions of solidarity, cooperation, experts, partners, volunteers, donation or any other help.
Financially you can support us by making a donation to our transparent gift account 426 12440 01/5500, or by sending a (text message) SMS gift, send DMS ROK ALF to +420 87 777. For each (text message) SMS the "clinic” will receive your donation of less than 1.3 Euros per month for one year.

Thank you for your time and your support.
Contact person: Ing. Juraj Korinek, MD. Matlach Radek, Mgr. Zbynek Kopriva, Jan M. Bem, MMCA

In Prague, 23rd March 2011                  

Mgr. Dusan Dvorak, MCA, Director

Contact: Educational cannabis clinic Borivojova 90 130 00 Zizkov - Prague



Výzva k  solidaritě!

Vážené dámy, vážení pánové. Dovolte, abychom Vás u příležitosti 50. výročí kontraproduktivní Jednotné úmluvy OSN o omamných látkách a 53. zasedání Komise pro návykové látky OSN ve Vídni požádali o podporu a pomoc.
V roce 2008 byla v České republice založena odborná společnost Konopí je lék, nevládní organizace, která společně se dvěmi dalšími nevládními organizacemi vybudovala v Praze na Žižkově „Edukativní konopnou kliniku“. „Klinika“ je dnes multidisciplinární vědecko-výzkumné, terapeutické a edukativní pracoviště, které jako jediné v České republice zpřístupňuje léčbu konopím nemocným. Navštívili ji odborníci jako např. Olga Ivsin (USA), Rick Simpson (Kanada), Jack Cole (USA), Lumír Ondřej Hanuš (Izrael) nebo Fredrick Polak (Holandsko). V prostorách kliniky se konají kulturní akce, je v ní galerie expředsedkyně UNESCO Jaroslavy Moserové.

Bohužel, český stát desinterpretací podstaty lidských práv, vlastních zákonů a pod rouškou „Úmluvy“ činnost „kliniky“ znemožňuje. Např. při opakovaném zásahu policie nám bylo zabaveno přes 400 kilogramů léčivého konopí pro výzkum, objednaného konkrétními nemocnými, zničena mnohaletá práce šlechtitelské stanice, předseda odborné společnosti je obžalováván z trestných činů apod.

To vše v situaci, kdy české státní orgány nemocným lidem nikterak nezajistily možnost užívat poznatků o léčivých účincích konopí, byť se na nich právě čeští vědci od 50. let minulého století významně podílejí. Klinika je tak pro nemocné občany jedinou pomocí, pokud se o léčbu konopím zajímají. Na stovky jejich prosebných dopisů o potřebě změny a na podporu „kliniky“ jim český premiér veřejně odpověděl zhruba tolik: Trpte a umírejte dál, protože někteří si konopí jen tak kouří jako marihuanu…

Využití našich zkušeností jsme Vládě ČR opakovaně nabídli, odpovědi jsme se nedočkali.  Existence kliniky je dnes vážně ohrožena.

Obracíme se na Vás s žádostí o projev solidarity a podporu. Uvítáme vyjádření solidarity, spolupráci odborníků, partnerů, pomoc dobrovolníků. Finančně nás lze podpořit darem na náš transparentní účet 426 124 40 01/5500, ale i prostřednictvím darovací SMS ve tvaru DMS ROK ALF na číslo +420 87 777, „klinika“ obdrží od dárců necelých 30 Kč/měsíčně po dobu jednoho roku.

Děkujeme za Váš čas a Vaši podporu.
Kontaktní osoby: Ing. Juraj Kořínek, MUDr. Radek Matlach, Mgr. Zbyněk Kopřiva, Jan M. Bém, MMCA

V Praze 23. března 2011      
Mgr. Dušan Dvořák, MCA, ředitel
Kontakty: Edukativní konopné klinika, Bořivojova 90, 130 00 Žižkov – Praha