Sativex - podmínky nákupu pro nemocné


Dobrý den


Přípravek Sativex spray je v ČR registrován, obchodován není. Držitel registrace zažádal o stanovení maximální ceny a úhrady. Toto řízení probíhá. 


Dovoz přípravku t.č. lze realizovat dovozem ze zahraničí v cizojazyčné embaláži za ceny , které zahraniční  dodavatel nabídne. Dovoz může realizovat kterýkoliv distributor.

Dodání je vázáno na povolení MZ ČR k importu a povolení pro zahraniční dodavatele k exportu. Dobu dodání tedy nelze určit. Poslední PC Phoenix : Sativex 2.7mg /2.5mg 3 x 10 ml orm.spr. cca 17 000,-Kč, minimální objednávka stanovená zahraničním dodavatelem jsou 2 orig. balení (orig. balení 3 x 10ml). 

Lékarna zašle žádost dle Zákona o léčivech, objednávka je závazná, lékarna ( pacient) musí odebrat objednaný přípravek za výše uvedených podmínek, i kdyby v průběhu řízení této objednávky vstoupila v platnost cena v ČR a úhrada. 

S pozdravem
PharmDr. V. Fričová
Farmaceutický informační servis
Phoenix LV a.s.
Vinohradská 72, 618 00 Brno

PS: Státní ústav pro kontrolu léčiv uvádí, že pro nemocného je potřeba 4 balení konopného léku Sativex (balení 10 ml) měsíčně (důkaz zde), tzn. cca 1 gram CBD + 1 gram THC.  Minimální měsíční cena této dávky pro neuropatické bolesti je cca 25.000 Kč s tím, že na léčbu rakoviny je potřeba až 3 - 4 násobná dávka, resp. cena. Orientačně do 100 tisíc měsíčně. 
Příbalový leták léku Sativex pro registraci u SUKLu najdete zde 

Poznamenejme, že Sativex je separovaný extrakt bez dalších účinných látek v konopí včetně odseparovaných kanabinoidů a dle zkušeností lékařů a nemocných v zahraničí je léčebný efekt Sativexu mnohem nižší, než vhodně složené léčivé konopí.