Zákon odepře léky dětem. Jako by jim nemoci nehrozily.

Deník, 7. května 2012, odkaz na článek zde 

 
Praha /ROZHOVOR/ - Léta byla Mária Brodská vláčena po soudech kvůli tomu, že na zahrádce pěstovala několik rostlin konopí a dělala si z nich mast na bolavé rány na nohách. Za byrokratickou štvanicí nakonec udělala třiašedesátiletá Mária z Rožďalovic nekompromisní tečku. Před deseti dny se oběsila.
„Jak je vůbec možné, že někdo na nemocného člověka poštve policii?" zuří odborník na závislosti Dušan Dvořák, zakladatel cannabisterapie a mezinárodního výzkumu Konopí je lék. Ani jemu se soudy nevyhnuly. Policie mu třikrát zabavila konopí, masti a tinktury, které byly určeny na výzkum – lékařské statistiky například potvrdily, že se díky konopným přípravkům jde vyhnout amputaci končetin u diabetiků.
Na začátku března 2011 potvrdil Dušanu Dvořákovi brněnský krajský soud trest 28 měsíců za mřížemi s 2,5letým odkladem. V jeho prospěch však svědčil u soudu i rektor Univerzity Palackého v Olomouci, písemně jej podpořil primátor Olomouce, řada lékařů a nemocných. Za vzdělávání veřejnosti v léčbě konopím obdržel dokonce vládní cenu podepsanou premiérem Janem Fischerem. Navzdory soudním řízením odmítá Dušan Dvořák mlčet k jednávání státních orgánů a opakovaně pro nemocné konopí pěstuje.

Mária Brodská, která se předminulý týden spáchala sebevraždu, byla mnohokrát souzena za to, že si vyráběla léčivou konopnou mast. Je u nás takových smutných případů více?
Paní Márii roky vláčeli v trestněprávním řízení a byla opakovaně odsouzena. V lednu 2008 ji osvobodil Nejvyšší soud a jeho rozhodnutí mělo být pro policii a nižší soudy závazné. Přesto ji další roky znovu obžalovali, uštvali ji. Příčin mohlo být jistě i více, ale skoro deset let naprosté bezmoci před státní mašinérií poznamená každého. A není jediná. Vím o dalších lidech, kteří z podobného důvodu spáchali sebevraždu. Nemluvě o těch, jimž takto vzali jediný lék, který jim pomáhal v boji proti rakovině, a kteří pak zemřeli. Před třemi týdny Ústavní soud zamítl stížnost se jmény nemocných, kteří kvůli takovému postupu umřeli nebo byli zmrzačeni. Soudu byly doloženy znalecké posudky i lékařské kazuistiky. Přesto nám soud řekl, že neshledal porušení práva na život, zdraví, důstojnost, vědecký výzkum a řadu dalších ústavně garantovaných práv. Doložil jsem, že od roku 2008 žádáme polici o spolupráci a tři roky žádáme o policejní ochranu. Zbytečně. Od roku 2008, kdy paní Márii Brodskou osvobodil Nejvyšší soud, napsali tisíce občanů do parlamentu prosebné a protestní dopisy, poslanci však na nemocné stále posílají policii jako na nějaké zločince.

To asi v západních zemích není úplně standardní.
Stačí se podívat třeba do Španělska, Kanady nebo Izraele. Jak si ale někdo může dovolit posílat na nemocné lidi policii? A ještě občanům lhát, že to nařizují mezinárodní úmluvy a že za to mohou kuřáci marihuany, jak nám vloni napsal premiér Nečas. Setkal jsem se opakovaně s tím, že měli problémy i lidé, kteří pěstovali certifikované odrůdy. Policisté nezřídka porušují zákony a měří THC pouze ze samičích květů, takže pak občany trestají i za konopí technické. A teď jsou politici, kteří toto dopustili, oslavováni, že pacienty naženou do lékáren, aby si konopný květ jako tzv. marihuanu kupovali za 8 až 12 euro za gram. Celé je to zkrátka o tom, že se cena marihuany na černém trhu, tedy 200 až 300 korun za gram, zachová, a taková bude i v lékárnách. Reálná cena je kolem 7 až 33 korun. Kdyby si konopí mohli občané vypěstovat sami a dát si ho na analýzu, lékaři i nemocní by potom věděli, co přesně užívají. Nemocní spolupráci s lékaři jen vítají, stejně tak jednala i paní Brodská. Bohužel jsou nemocní dodnes lidé zavíráni do vězení jako zločinci. Pravděpodobně nejotřesnějším případem je věznění pana Miloslava Tetoura, který je žalářovaný už téměř rok a má být ještě dva roky.

Takže byste pěstování zcela nechal na pacientech?
Pokud to umí, tak rozhodně ano. Řada lidí ale o konopí vůbec nic neví, ne každý má zahrádku. Někteří nevzdělaní lékaři tvrdí, že by pak nemocní neznali míru nebo že nevěděli, co přesně užívají. Jako by to snad staří Číňané věděli a měli dnešní přístroje. Že prý si lidé také nepěstují plísně, aby měli penicilin a podobné hloupé manipulace s veřejností. Každý svéprávný vzdělaný člověk, který si konopí vypěstuje a zachází s ním odpovědně, si najde vhodnou dávku velmi snadno sám. Nejdůležitější je osvěta. Jde o to zkombinovat samopěstitelství, rozvíjet tradiční konopářství a kombinovat je například s univerzitními pěstírnami, neboť jde o věc, která může přispět k rozvoji celé naší země. Velmi perspektivní výzkum léčby kanabinoidy (tedy látky obsažené v konopí) nesmíme ponechat farmaceutickým firmám. Hlavně je potřeba přestat lhát, že léčivé konopí je marihuana. Už jste někdy viděli někoho kouřit konopnou mastičku, nebo zelený prášek pro Parkinsonovu chorobu?

Co se vám nelíbí na návrhu, který by měl do budoucna léčbu konopím umožnit?
Za nejhorší považuji to, že léčbu chtějí poslanci v zákoně zakázat dětem. Copak ty nemají onkologická onemocnění, atopický ekzém či lupénku? Navíc chtějí poslanci léčbu povolit jen u některých nevyléčitelných nemocí, dnes se hovoří pouze o 7 až 9 indikacích. Přitom léčivé konopí může vyléčit i některé druhy rakoviny – samozřejmě ne všechny, ale třeba na melanom (rakovina kůže) nebo gliom (mozkový nádor) fungují kanabinoidy skvěle i kurativně (léčebně), nejen paliativně (tedy bez možnosti vyléčení) jako u 90 procent onkologicky nemocných. Léčivé konopí působí pozitivně na 250 nemocí, je šetrné, bezpečné a bohužel levné. V tom je celý problém, léky totiž téměř nejdou patentovat. Rodiče by neměli mlčet nejen kvůli svým vlastním rodičům, ale i dětem.

Jak by tedy u nás mělo být zacházení s konopím ošetřeno?
Jako v každé civilizované zemi, která dodržuje ústavu a nemrzačí lidi, kteří lék potřebují.
Jestliže víme, že některý nemocný potřebuje padesát rostlin za rok, v tu chvíli by mohlo zůstat zachováno to, co je dnes v zákoně, ale státní orgány to vůbec nerespektují. Do 100 metrů čtverečních se pěstování a zpracování konopí k účelům pokusnickým nemusí hlásit úřadům.
Když někdo chce konopí pěstovat na relaxaci a kouří marihuanu, tak je dnes „povoleno" pěstovat pod přestupkem do pěti rostlin. Ale když těch pět rostlin sklidíte, jste obžalován až na deset let, což vyhovuje jen drogové mafii. Kdyby si mohl každý dospělý člověk pět rostlin v klidu vypěstovat, nebyl by zaplavený černý trh mnohdy velmi toxickou marihuanou z pěstíren pod umělým osvětlením, které jsme bohužel největší producenti v Evropě. Jde o konopí obsahující převážně jen omamný kanabinoid THC, což ohrožuje zdraví mladých. Právě v České republice v Olomouci přitom vyšla první vědecká práce na světě Konopí jako lék týmu profesora Kabelíka (1954), olomoucký vědec František Šantavý jako první na světě určil správnou konfiguraci kanabinoidu THC (1963), další Olomoučan Ondřej Lumír Hanuš je objevitelem prvního tělu vlastního kanabinoidu (1991) a patří mezi deset nejvýznamnějších Čechů žijících v zahraničí, Libuše Bryndová, rovněž roky vláčená soudy, publikovala od roku 2000 řadu bezpečných a ve výzkumu Konopí je lék ověřených úspěšných receptur. Máme být na co hrdí a můžeme mít mnohem důstojnější a užitečnější prvenství, než je produkce toxické marihuany. A hlavně bychom neměli svědomí zatížené nad zločiny podobné těm, jaký byl spáchán na Marii Brodské a dalších nevinných lidech. Tohle lhaní veřejnosti musí skončit co nejdříve a média by neměla mlčet.