Léčebné konopí jen pro dospělé je nesmysl, pomůže i dětem, říká lékař

Zdroj: iDnes





Tomáš Zábranský, vedoucí pro vědu a výzkum Centra adiktologie Psychiatrické
Lékař Tomáš Zábranský | foto: Petr Topič, MAFRA

Pokud by jim mohlo pomoci, konopí by lékaři měli předepisovat i těm nejmenším dětem, nikoliv jen lidem nad 19 let, jak navrhuje ministerstvo zdravotnictví. V rozhovoru pro iDNES.cz to řekl Tomáš Zábranský, lékař, epidemiolog a spoluautor Petice za léčebné konopí. Konopí podle něj může ulevit dvaceti tisícům nemocných. 



Podílel jste se na legislativě o léčebném konopí, zároveň jste lékařem. Kolik receptů na konopí už jste vydal?

Žádný.

Proč?

Protože konopí v lékárnách není. Pěstovat se v České republice bude moci až od 1. dubna 2014, dovážet se, technicky vzato, sice může už nyní, ale protože neexistují podzákonné normy ani registr, jenž ze zákona existovat má, nemáme legální způsob, jak konopí dostat do lékáren a jak ho předepsat.


Co tedy novela, která platí od dubna (více zde), umožňuje?

Získáte-li dovozní povolení a povolení k nakládání s návykovými látkami, tak dovést konopí můžete. Lékárny ho od vás mohou koupit, ale pokud ho nebudou umět poměrně náročně skladovat, tak ho mohou za půl roku vyhodit, znehodnotí se jim. Nemohou totiž konopí pacientům vydávat, protože nefunguje registr, který ze zákona měl zřídit Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za součinnosti ministerstva zdravotnictví. Proto také nemohou konopí předepisovat lékaři, jejichž elektronické recepty se podle zákona mají na omezenou dobu ukládat právě do toho dosud neexistujícího registru. Ministerstvo zdravotnictví a SÚKL zatím způsob, jakým mají s konopím zacházet medicínské profese a lékárníci, ani neupravily vyhláškami a dalšími normami.





Ministerstvo dokončuje první vyhlášku, SÚKL zase navrhl, aby nebylo konopí hrazeno ze zdravotního pojištění.

To, co nyní ministerstvo dělá, mělo být připraveno a prodiskutováno už nejméně od loňského podzimu, kdy bylo jasné, že zákon projde. Místo toho vrhlo tři týdny poté, co zákon vešel v platnost, do meziresortního připomínkového řízení naprostý zmetek, přímo odporující smyslu zákona.

Obecné opatření, jehož návrh na začátku března vydal SÚKL, je naopak nad rámec toho, co mu ukládá zákon. SÚKL se z těžko pochopitelné vlastní iniciativy rozhodl v normě polemizovat se zákonem a tvrdit, že konopí neléčí, a proto je třeba zakázat pojišťovnám, aby je pacientům hradily.

Vyhlášky a prováděcí předpisy ale nemohly být vydány dřív, než vstoupila v účinnost novela.

Nemohou. Ale ministerstvu trvalo tři týdny, než vyhlášku pustilo do procesu. Na přípravu přitom mělo spoustu času. A o registru se mi snad ani nechce mluvit - ten měl být hotový už dávno, otestovaný a spuštěný 1. dubna v nula hodin nula minut jedna sekunda. Pro tohle selhání není omluvy.


Třicet gramů je málo, některým taková dávka nestačí

Ministerstvo zdravotnictví chce vyhláškou omezit měsíční dávku konopí na 30 gramů (více zde). Je to dostatečné množství?

Je to strašně málo a je to jen další pokus, jak torpédovat celý proces legalizace konopí k léčebným účelům. Praxe ze zemí, kde léčba konopím funguje už nějaký čas, jasně svědčí pro to, že 30 gramy se dostáváme pod účinnou dávku pro drtivou většinu onemocnění.


Jaká by tedy měla být horní hranice v předepisování léku?

Rozumný strop, když už jej tedy vůbec musíme stanovovat, by byl 250 gramů. Možná o něco málo méně. To je mimořádně vysoká, ale indikovaná dávka pro některé těžké stavy, pomocí ní například snížíte pacientovi mučivou bolest, aniž byste ho kvůli velmi vysokým dávkám opiátů, jež tlumí dýchací centrum, museli dát na dýchací přístroj.


V důvodové zprávě vyhlášky ministerstvo uvádí, že 30 gramů je doporučená měsíční dávka v Nizozemí, proto ji zvolili.

To ale není pravda. Nic jako jednotná maximální dávka pro všechny pacienty bez ohledu na typ nemoci a další individuální faktory neexistuje nikde na světě, ani v Nizozemí. 


Musí být ve vyhlášce gramáž tedy vůbec omezena?

Musí, protože to ministerstvu ukládá zákon. Byl to politický kompromis, jakkoliv je to z mého pohledu zbytečné a bez medicínského důvodu, protože každý na léčbu reaguje jinak.


Návrh vyhlášky říká, že lékaři budou smět předepisovat konopí od 19 let. Věk pacienta byste také omezil? 

Tak to v žádném případě. Proč bychom v České republice měli zakazovat dětem a dospívajícím účinnou léčbu? Jenom proto, že si nějaký úředník řekne "tak já si myslím, i když k tomu nemám žádný vědecký podklad, že třináctiletí nemocní leukémií by sice měly dostávat přípravky z opia, ale a ne z konopí"?  Ministerstvu zdravotnictví takovou věc zákon neukládá, takže to, že tam vůbec nějakou věkovou hranici chce vpašovat, považuji za schválnost - další z dlouhé řady. V daném případě už je to ale schválnost za hranicí přijatelného - zakazovat lékařům léčit děti považuji za krajně neetické.


Dobře, ale konopí kromě toho, že léčí, zůstane i nadále drogou.

Ale to morfin nebo metylfenidát taky a taky s nimi léčíme, aniž bychom vyhláškou omezovali věk pacienta. A když už se bavíme o nejmenších dětech, tak přispěji osobní zkušeností, jakkoliv ta má ve vědě jen velmi omezenou váhu. Dnes tříletému synovi jsem před více než dvěma lety léčil atopický ekzém konopnou mastí - a velmi úspěšně. Tehdy to bylo nelegální; pokud by ta ministerská vyhláška vstoupila v platnost, bude taková léčba mimo zákon i nadále.



Konopí za své

Návrh výjimky, podle které léčebné konopí nemá být ani částečně hrazeno ze zdravotního pojištění, SÚKL zveřejnil na začátku března. Na třetí straně návrhu se píše, že ze zdravotního pojištění mimo jiné nejsou hrazeny "léčiva rostlinného původu (čajové směsi, konopí pro léčebné účely v jakékoliv formě samostatné včetně kombinací s jinými léčivými látkami)". SÚKL dostal k návrhu desítky připomínek, nyní je zpracovává.

Kolika pacientům by léčebné konopí v Česku mohlo pomáhat?

To se špatně odhaduje. Nejjednodušší je srovnat to s Izraelem, kde léčba funguje 20 let a výzkum je tam zřejmě celosvětově nejdál. Mají tam zhruba 15 tisíc pacientů užívajících léčebné konopí. Když si vezmete, že v té zemi žije osm milionů lidí, tak u nás by někdy v budoucnu mohlo být 20 tisíc obyvatel, kteří by se mohli léčit konopím.


Za jakou dobu?

Jako každá nová léčba i toto bude nabíhat jen velmi zvolna. Pokud to zvládneme do deseti let, budu to považovat za úspěch


Placení konopí ze svého? Nesmysl

 

Pomůže konopí každému, kdo trpí silnými bolestmi, trvalým svalovým napětím a dalšími nemocemi?

Ne, žádný lék nefunguje tak, že by pomohl úplně všem pacientům. Jsou ale stavy, u nichž by mohlo brát konopí 90 procent pacientů. Třeba u tlumení středně silných a silných bolestí nádorového a neurologického původu, úlevě od křečovitých stavů anebo při nechutenství a zvracení způsobeném agresivní terapií léčby některých nádorových a virových onemocnění. Ale třeba u kožních nemocí už je účinek poměrně dost individuální


Léčí konopí jen útrapy nemoci, nebo může mít vliv i na samotnou nemoc?

Dnes je nade vší pochybnost doloženo, že účinně léčí symptomy - především ty, o nichž jsme mluvili před chvílí. A pak je tu obrovská naděje na léčbu příčin některých onemocnění. Tedy naděje, že někdy v budoucnu budeme konopím nejen léčit, ale dokonce i uzdravovat.

Díky vědeckým poznatkům víme, že každý živý tvor včetně člověka má v sobě endokanabinoidní systém, který řídí řadu pochodů na buněčné a podbuněčné úrovni. Naše tělo si pro ovládání tohoto systému vytváří své vlastní vnitřní kanabinoidy, tedy konopné látky, které se váží na receptory tohoto systému, jež má významnou roli v řízení buněčného cyklu, tedy v tom, jak se buňka rodí, jak dospívá a jak umírá. Porucha v řízení buněčného cyklu je jedním z nejdůležitějších mechanismů, jímž dochází k rakovině. Účinnost látek z konopí jako léku, který pro zbytek organismu šetřivě ničí některé rakovinné buňky, byla potvrzena na modelech ve zkumavkách, zvířatech a na několika izolovaných studiích. Než se ale dostaneme k tomu, abychom tak dokázali léčit také lidi, bude to trvat ještě několik let - a jako už tolikrát ve vědě můžeme zjistit, že co funguje pro myši, nefunguje pro lidi vůbec nebo to funguje jinak… A pak bude velmi slibná větev dnešního výzkumu mrtvá.
Můj osobní odhad ale není tak pesimistický. A kromě rakoviny se zkoumá i použití konopných látek pro autoagresivní onemocnění typů Crohnovy či Alzheimerovy choroby a pro řadu dalších. 

Jak se díváte na návrh, aby si pacienti konopí platili ze svého?

Takovou možnost si ani nechci připustit. Když je někdo na vozíku, když má problémy se vůbec pohnout, vyprázdnit a konopí mu aspoň trochu pomůže si tyhle věci obstarat, pak je povinností státního systému takovou léčbu mu umožnit. Zejména pokud její náklady jsou srovnatelné s jinými typy léčby. A to bude splněno i v případě, že konopí budeme dovážet. Navíc u konopí půjde o individuálně vyráběné léčebné přípravky, tedy že lékárník z konopí namíchá mast či extrakt nebo prostě připraví konopí k použití, a ty pojišťovny hradí. Snaha podřídit přípravky z konopí jakémusi zvláštnímu systému "neúhrady" za použití nesmyslných argumentů, že konopí "nefunguje", je neobhajitelná


Nebylo by lepší, kdybyste zákon udělali tak, aby umožní lidem pěstovat si konopí doma?

Toto v zákoně, bohužel, být nemůže. Stejně jako téměř všechny země světa jsme i my signatáři tří jednotných úmluv OSN o narkotických drogách. Z nich zejména ta první z roku 1961 stanovuje velmi přesně podmínky, za jakých mohou státy povolit konopné výrobky pro léčbu. Je tam explicitně napsáno, že je mohou pěstovat pouze státem licencovaní pěstitelé a ti musejí veškerou úrodu odevzdat státu, respektive státem zřízené agentuře. Český parlament nemůže navrhnout či schválit zákon, který by byl v rozporu s mezinárodními závazky státu; a i kdyby jej přijal, Ústavní soud by jej nejspíše zrušil


Jste členem petičního výboru za léčebné konopí a k návrhu SÚKL jste měli kritické připomínky. Co se stane, když jim nevyhoví a bude chtít, aby si lidé konopí hradili ze svého?

Pak je možné se proti tomu odvolat k ministerstvu zdravotnictví. Na podkladě dosavadního chování tohoto resortu předpokládám, že tam by odvolání bylo velmi pravděpodobně neúspěšné. Pak přijde správní žaloba.


Podal byste ji?

Ano, ale jsem si téměř jistý, že to dříve než petiční výbor udělají sami pacienti.



 Tomáš Zábranský
Lékař s praxí v oboru závislostí a doktorátem z epidemiologie pracuje jako výzkumník a pedagog na Klinice adiktologie 1. LF a VFN UK v Praze. Řídí také mezinárodní konzultantskou společnost ResAd, která působí v oborech drogové epidemiologie, monitorování drogové situace a poradenství v oblasti protidrogové politiky. Patří mezi zastánce legálního využití léčebného konopí. Stál u počátku tvorby legislativy, jež od dubna povoluje dovážet léčebné konopí do Česka a od příštího roku by měla umožnit také jeho tuzemské pěstování. Je členem petičního výboru za léčebné konopí.
Zábranský kritizuje práci ministerstva zdravotnictví. Podle něj konopnou legislativu bojkotuje a snaží se nastolit takovou situaci, která léčbu konopím indikovaným pacientům ztíží, nebo dokonce znemožní. "Vycházeli jsme z návrhů odborných společností. Navíc zavedení nové legislativy trvá nějakou dobu,," hájí postup náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Podle něj vydávání konopí na recept mohou zdržovat sami lékaři. "Máme informaci, že nebudou připraveni a ochotni konopí předepisovat," tvrdí Plíšek s tím, že léčba dětí konopím nemusí být vhodná kvůli vedlejším účinkům. Zábranský jeho slova označuje za "neověřitelné informace z doslechu".