Časopis Reflex a nepohodlná léčba konopím svéprávnými lidmi



Bulvární časopis Reflex dlouhodobě mate veřejnost nepravdivými informacemi o  léčbě konopím.
Dva články Reflexu (k pátému výročí výzkumu "Konopí je lék" ...) z března 2013 a jeho „vrtěti psem“ ve prospěch marihuanové a farmaceutické mafie  jsou uvedeny v plném znění.








 

15 gramů trávy: Pohled na život s konopím v Česku

 

26.03.2013 - Text: Jiří X. Doležal



V hlavní roli tráva. Drogový expert Reflexu a každodenní uživatel marihuany JXD přináší čtyři aktuální pohledy na život s konopím po česku. 

Pohled první: Vyhulenci nesmějí řídit
Dopravní policisté ohlásili, že v letošním roce začnou pokud možno plošně testovat řidiče na drogy. Za nové testery chce policie utratit víc než sto miliónů korun. Novinku by řidiči měli zaznamenat při silničních kontrolách v druhém pololetí.
THC se stejně jako alkohol rozpadá na látky, jež sice nejsou psychotropní, ale policejní tester na ně reaguje. Když vás třeba i dva dny po vykouření jointu zastaví policie, počítejte s cestou do nemocnice na odběr krve a až několikatýdenním zadržením řidičského průkazu. Úplně jinak tomu je u chronických kuřáků. Ti většinou nejsou způsobilí k řízení auta. Když uživatel látkou dostatečně nasákne, dostává se do situace, kdy i po čtyřiadvacetihodinové abstinenci má v sobě trvalou nízkou hladinu zbytkového THC.
 Mně po čtyřiadvacetihodinové abstinenci naměřili šest nanogramů aktivního THC. Takovýto výsledek policejní kontroly by stačil k odnětí řidičáku až na dva roky, správnímu řízení a pokutě do padesáti tisíc korun. Kdybych způsobil dopravní nehodu a někoho zranil nebo zabil, zavřou mě. Momentálně není známo, jak dlouho musí chronik abstinovat, než mu aktivní THC z krve zmizí. Z pohledu zákona jste i se zbytkovým THC v krvi „pod vlivem“, a tudíž škody, jež natropíte, nejsou kryté z povinného ručení. Pokud způsobíte s dvěma nanogramy THC v krvi nehodu a někoho pošlete na vozík, zničíte jemu i sobě život.

 Pohled druhý: Trapná historie výtažku
Někdy v polovině devadesátých let dorazil do Čech kanadský léčitel a pošuk Rick Simpson. A začal kázat výtažek stejně, jako jiní kážou Krista.
Konopný extrakt, který nazýval Fénixovými slzami, podle něj léčí vše, rakovinou počínaje a plešatostí konče. A taky prodlužuje penis. Do sekty se mu brzy přihlásila řada věřících především z okolí Olomouce. Byli mezi nimi i akademicky vzdělaní lidé, a především jistý pan D. Ten kdysi býval vyhlášeným protidrogovým terapeutem, ale měl psychické problémy, které zvládal s pomocí psychiatrů a prášků. Někdy po přelomu tisíciletí však došel k závěru, že bláznem není on, ale jeho psychiatři, přestal jimi předepsané léky brát a stal se konopným aktivistou. Přesvědčil dvě poslankyně Poslanecké sněmovny, aby se začaly zajímat o léčivé konopí. Když se zajímaly málo, posílal jim výhrůžné SMS, že je „utluče palicí“.
 Po celou dobu dělal spolu s léčitelem Simpsonem a jeho partou kolem výtažku obrovský kravál. Návod na jeho přípravu, který zveřejnili na internetu, je strašlivý. „Kilogram skunku vyluhujeme v technickém benzínu ve velkém hrnci. Rostlinný materiál scedíme. Benzín na vařiči zahříváme, dokud se neodpaří. Výtažek seškrábeme ze dna hrnce.“ Přestože technologie odporuje zdravému rozumu, pan D. udělal výtažku tak obrovskou reklamu, že v něm desítky lidí zoufalých nad rakovinou či roztroušenou sklerózou hledají poslední útočiště. Takže znovu: Marihuana je léčivá i nezahuštěná. V případě, že existuje medicínský důvod k jejímu užívání – chronické nechutenství z chemoterapie, rakovina, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba a další diagnózy, u nichž zabírá – užívejte ji vaporizérem. Není nejmenší důvod ji zahušťovat. Výtažek je zbytečně koncentrovaný, a proto existuje vyšší riziko nepříjemného předávkování. Že by byl díky své koncentraci léčivější než „syrová“ marihuana, není pro­kázáno.

 Pohled třetí: Vývozce marihuany
Podařilo se nám popsat příběh člověka, jenž vyváží marihuanu z Česka do Nizozemska. Sice v malém, ale už dlouho a úspěšně. Jeho know-how patří do televizního pořadu Malé podnikání. Svou činnost za hranicí zákona šikovně propojil se standardně zdaněným podnikáním.
Pěstitel pan P. z pochopitelných důvodů trval na tom, abych předmět jeho podnikání změnil. Řekněme tedy, že vyrábí a prodává pochoutky pro psy. Před dvanácti lety, ještě jako mladík, odjel do Nizozemska na brigádu – stříhat kytky. Ne tulipány, jak se původně naivně domníval, ale konopí. Při stříhání se seznámil s místním klukem, který byl v pěstírně bafuňářem, a spřátelili se. Psali si, párkrát se vzájemně navštívili.
 Mezitím se Holanďan udělal pro sebe a v malém nizozemském městě u německých hranic si otevřel coffee shop. Pan P. využil známosti a s Holanďanem se dohodl, že mu dodá kilogram konopí měsíčně. Holanďan si pro konopí jezdil pick-upem s nizozemskou poznávací značkou a vozil jej mezi krabicemi voňavých pochoutek pro psy. Později za sebe Holanďan sehnal náhradu – Němce s německým ­pick-upem. Uzené prasečí uši, sušené býčí penisy a podobné dobroty jsou na fakturu, mají všechny průvodní papíry a strašně zapáchají. A tráva se veze mezi nimi.
 Byznys funguje od roku 2007 a auto dosud nikdy nekontrolovali policisté s protidrogovými psy. Pan P. vlastně ani neví, zda by psí pochoutky skutečně natolik za­ujaly jejich pozornost, že by zásilku trávy nenašli. I kdyby, řidič by vzal zásilku na sebe jako individuální dovoz; v Německu by tak dostal nižší trest než coby člen organizované skupiny. Nemyslím, že by pan P. přeháněl, když říká: „Vypěstuju tak patnáct dvacet kilo ročně. A pár korun mi vydělají i ty uzený prasečí uši, mám na ně celý účetnictví, celou firmu. A platím z toho daně. Nikam nespěchám, nikam se neženu, nepotřebuju udělat měsíčně deset kilo a mám klid. Žrát můžeš, jen při tom nesmíš mlaskat!“ končí zlidovělou citací z české veselohry. Mě v té chvíli až bolí bizarní fakt, že podnikání pana P. je za hranicí zákona. Až budete v Amstru ochutnávat zvlášť povedenou vychytávku, mějte na paměti, že možná vyrostla v Ústí nad Labem.

 Pohled čtvrtý: Léčebné konopí konečně přichází
Devatenáctého února tohoto roku prezident Václav Klaus podepsal zákon, podle něhož si pacienti budou moci pořídit konopí v lékárnách. Lékařské konopí se bude nejdříve dovážet pod přísnou kontrolou úřadů, do roka by maximálně pětileté licence na pěstování měli získávat i tuzemští pěstitelé. Dohlížet na ně bude Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podmínkou pro udělení licence má být i záruka, že tuzemské konopí bude levnější než dovážené.
 Bez ohledu na zákon hrozí, že naši pacienti nebudou mít k léčebnému konopí přístup ani nadále. SÚKL chce přijmout Návrh opatření obecné povahy 04-13: „Z prostředků veřejného zdravotního pojištění se nehradí individuálně připravované léčivé přípravky, například léčiva rostlinného původu (konopí pro léčebné využití) v jakékoliv formě samostatně i v kombinacích.“ Jinak řečeno, SÚKL pracuje – podle informovaných zdrojů na přímý příkaz ministra Hegera – na tom, aby konopí nikdy nesměly proplácet zdravotní pojišťovny. I kdyby se výrobní cena u nás legálně pěstovaného léčebného konopí pohybovala kolem dvou a půl eura za gram a všechno balení, distribuce, marže a další náklady se vešly do dalších dvou eur, dostaneme se k měsíční částce zhruba sedm tisíc korun za padesát gramů. To je částka pro většinu indikovaných pacientů, často seniorů nebo invalidních důchodců, zcela nedostupná, protože se rovná jejich čistému příjmu.
 Medicína se celosvětově a napříč odbornostmi shoduje na tom, že konopí a přípravky z něj představují mimořádně účinný lék pro řadu bolestivých a spastických stavů, pro nechutenství při chemoterapii a při atakách infekce AIDS, pro některá kožní a autoagresívní onemocnění a pro řadu dalších stavů. Naše ministerstvo zdravotnictví a SÚKL ale začaly pracovat na tom, aby konopné léky byly jen pro bohaté, a zdůvodňují to zcela neuvěřitelně. V přímém protikladu s lékařskou vědou tvrdí, že pro terapeutickou účinnost konopí neexistují důkazy. Jde o ideologicky motivovanou hanebnost zralou na demisi ředitele SÚKL i ministra Hegra. Indikovaným pacientům by měly pojišťovny konopí proplácet se stejnou samozřejmostí, s jakou proplácejí inzulín.

 Konopí 2012 v číslech

Mladým Čechům patří v Evropě prvenství v užívání konopí. Tuto drogu vyzkoušela téměř polovina Čechů ve věku 15 až 34 let, nejvíce z celé Unie. Podle zprávy Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost Česká republika stále patří mezi státy v Evropě, kde má největší podíl obyvatel alespoň jednu zkušenost s konopnou drogou.
Co se týká nebezpečnějších způsobů užívání, pravidelných a intenzívních, jsme někde na průměru EU. Odhady Národní proti­drogové centrály (NPC) říkají, že se u nás vloni spotřebovalo 22 až 25 tun konopí, v roce 2010 se odhad pohyboval kolem 18 tun. Podle NPC má sedmdesát až sto tisíc lidí problémy s intenzívním užíváním ­marihuany.

  

Ministr Heger škodí nemocným. Záměrně?



24.03.2013 - Text: Zdeněk Strnad

To, že proti léčebnému konopí brojí permanentní opozičníci typu Dušana Dvořáka nebo Stanislava Pence, považuji za relikt undergroundového koloritu. Ale to, že bude jeho legálnímu užívání nemocnými lidmi bránit i státní moc, je neuvěřitelně skandální.




Shrňme si fakta: sněmovna a senát jednoznačnou většinou hlasů schválila využití léčebného konopí – pacienti, kterým „tráva“ jednoduše a jednoznačně pomáhá (např. nemalá část pacientů s roztroušenou sklerózou je díky užívání konopí schopna téměř normálně fungovat), už by teoreticky nemuseli za dealery na černý trh nebo pěstovat na zahradě a bát se, že nějaký přespříliš aktivní policajt rostliny vyškube a případně je zažaluje. Schválně užívám kondicionál, protože rozhodnutí sněmovny je věc jedna, a uvedení do praxe věc druhá.

 Ministr Heger se totiž rozhodl, že se uvedeným rozhodnutím sněmovny nebude řídit, a snaží se proti němu bojovat, jak se jen dá. Teď právě se snaží pomocí nařízení (jemu podřízeného) Státního ústavu pro kontrolu léčiv zakázat zdravotním pojišťovnám, aby konopí pro indikované diagnózy proplácely. Pokud se mu to povede, cena léčebného konopí se pro (ve většině invalidní) pacienty vyšplhá do výšin, které je pro ně učiní jednoduše nedostupným. Tím se účinně zablokuje trh: kdo by dovážel nebo pěstoval konopí a ucházel se o licence, když si dováženou či v Česku pěstovanou léčivou bylinu nebudou moci dovolit pacienti, které spolehlivě a bezpečně léčí?

 Jenže ministr Heger k tomu v parlamentu řekl doslova a do písmene: "Je dneska nezvratným faktem, že účinnost konopí jako léčiva není brána jako seriózní a léčivo v této farmaceutické podobě je považováno pouze za podpůrný léčivý prostředek."

 Dělá si z nás náš ministr zdravotnictví legraci? Považuje občany České republiky za pitomce, kteří neumějí číst a používat Google? Důkazů o léčivých účincích konopí je spousta a kromě ministra Hegera a několika jemu podřízených jen těžko najdete lékaře, který by si to troufl s vážnou tváří popřít.

 Stav věcí hezky shrnuje tisková zpráva petičního výboru Petice za využití léčebného konopí: „V případě léčebného konopí jde zejména o účinnou a bezpečnou léčbu středně těžkých a těžkých chronických bolesti nejrůznějšího původu, léčbu křečových stavů u roztroušené sklerózy, léčbu nechutenství a nevolnosti (nejčastěji u pacientů, podrobujících se agresivní léčbě nádorových onemocnění), a léčba některých dalších průvodních jevů u některých neurologických onemocnění (např. tiků při Tourettově nemoci). Další možná využití léčebného konopí zahrnují např. léčbu zeleného zákalu, léčbu projevů řady kožních onemocnění, využití antidepresivních vlastností rostlinných kanabinoidů v rostlinné směsi nebo izolovaně, a další. To vše lékařská věda prokázala řadou studií té nejvyšší kvality a průkaznosti.“

 Nikdo se tady nebaví o legalizaci, ale o kontrolované distribuci v rámci zdravotnického systému. Tyto věci jsou veřejností často zaměňovány, a mnozí bojovníci proti konopí (z nejrůznějších důvodů, nejčastěji ale ideologických či ekonomických) toho rádi a často zneužívají. Dokud byl status konopí v České republice pololegální, daly se tyto snahy považovat za projev neinformované byrokracie. V současné době, kdy je ale léčebné konopí povoleno, se jedná o nechutnou sabotáž a poškozování zdraví občanů. Paradoxně těmi, kteří by ho měli chránit.

 Ministr Heger není hloupý, a všechny tyhle věci určitě ví. Snažil jsem se pochopit, proč to vlastně dělá. Proč bojuje proti tomu, aby si pacienti legálně pořídili lék, který jim může objektivně pomoci. Je docela možné, že to je právě kvůli ideologii. Konopí je považováno dlouhodobě za kontroverzní věc, krásně a přesně to definuje citát ze slavného českého filmu: „Nemá tady vybudovanou tradici“. Pak by měl ministr Heger odstoupit asi tak nejpozději zítra, protože tupé předsudky jsou (nebo by měly být) absolutní diskvalifikací pro jakoukoliv veřejnou funkci.

 Je tady ještě ovšem i ekonomické hledisko: ve zdravotních pojišťovnách existují lidé, kteří umí číst vědeckou literaturu a tak vědí, že z dlouhodobého hlediska by úhrada léčebného konopí byla pro jejich byznys zisková – že by jim díky zlepšenému stavu pacientů ušetřila o řád více, než kolik by na úhradě konopí vydali. Z jakého důvodu jim to chce ministr Heger zakázat, mi není jasné, respektive nechci o tom ani spekulovat. Pomáhat účinné léčbě je ale primárním účelem pojišťoven, a pokud se jim v tom někdo snaží autokraticky bránit a chce mermomocí  konzervovat současný status quo, měl by jít od válu raději včera než zítra. Nebo by se o něj měly zajímat orgány činné v trestním řízení.

 Pokud ministr Heger se svou sabotáží léčebného konopí uspěje, nebude to mít na vlastní užívání konopí valný vliv. Lidé „jen“ prostě budou i nadále využívat šedou a černou ekonomickou zónu pro věci, které by jim měl obstarat stát, budou své peníze strkat dealerům a bát se udání od sousedů a nebudou chráněni proti padělkům a zdraví škodlivým produktům, jimiž černý trh díky absolutní absenci kontroly oplývá. A snad ještě budou doufat, že někdy v budoucnu nebudou o jejich zdraví rozhodovat tmáři (a možná i něco jiného).


 -------------------------------------------


Stanislav Penc na FCB poté, co mu Dušan Dvořák poslal odkaz na článek Zdeňka Strnada: Toto popsal redaktor Reflexu Zdeněk Strnad do uvodu svého článku. "To, že proti léčebnému konopí brojí permanentní opozičníci typu Dušana Dvořáka nebo Stanislava Pence, považuji za relikt undergroundového koloritu. Ale to, že bude jeho legálnímu užívání nemocnými lidmi bránit i státní moc, je neuvěřitelně skandální". Zavolal jsem mu, abych mu sdělil, ze nejsem opozicník a že nejsem proti lečebnému konopí a navíc mám úplně jiný názor a postup v ramci konopí než druhé jmenovaný. A také to, že podstatu mého postoje k podvodu co schválili poslanci vůbec nejmenuje. Redaktor mne to vysvetlil po svém. Prý je vse o.k. Jak říká dnešní Český prezident, velká část novinářů je stoka a žumpa. Platí to i o Reflexu. Škoda...





Zdeněk Strnad: Vážený pane Penci, dal jsem Vám ve vámi zmiňovaném telefonickém rozhovoru možnost reagovat na tuto námitku s tím, že vaši reakci zveřejním na webu Reflexu bez editorských zásahů. Odmítl jste. Článek je o ministru Hegerovi a jeho negativním postoji k projednávaném návrhu o léčebném konopí - proti tomuto návrhu jste se několikrát veřejně vyjádřil, a to je také to jediné, co máte podle článku s Dušanem Dvořákem společného. Vašich aktivit si vážím (na rozdíl od aktivit DD), přestože s některými z nich nesouhlasím. Pokud budete mít zájem, moje nabídka stále trvá.
Zdeněk Strnad
Reflex


-----------------------------------------------------------------

Z archivu Reflexu 




 

Tady se bude hulit po našem!

31.01.2013 - Text: Zdeněk Strnad

Snad od léta už bude možno koupit léčebné konopí v lékárně na předpis. Proti tomu se ovšem paradoxně staví ti, kteří dlouhodobě marihuanu propagují.
Když jsem poprvé slyšel o připravovaném návrhu zákona o léčebném konopí, vsadil jsem se s jedním z jeho autorů, MUDr. Tomášem Zábranským, o láhev gruzínského koňaku, že se mu to nikdy nepovede prosadit. Když ale petici na podporu zákona podepsala v září 2011 předsedkyně Poslanecké sněmovny, znejistěl jsem, a jak počet podporovatelů rostl až k dnešním padesáti tisícům, začal jsem se s kavkazskou ambrou pomalu loučit. Dnes, když zákon schválil i Senát České republiky poměrem 67:2 hlasům (Sněmovna tak učinila před pár měsíci), zbývá již jen podpis prezidenta, aby pacieti s roztroušenou sklerózou, zeleným zákalem nebo třeba rakovinou mohli zcela legálně, bez rizika postihu a bez jakýchkoliv obstrukcí ze strany kohokoliv dostávat účinnou léčbu, zlepšující kvalitu jejich života a snižující náklady na jejich zdravotní péči. A já abych šel shánět gruzíňák.
 Paradoxně nejvíce v průběhu schvalování zákona překvapili rekreační uživatelé trávy, kteří v připravovaném návrhu vidí spiknutí proti konopí jako takovému. Mluví se o drogových mafiích a kartelech, o horentních cenách konopí v lékárnách, a o tvrdém postihování samopěstitelů. A tak se snaha o zpřístupnění léčebného konopí pacientům háže do jednoho pytle s akcemi typu OpenCard nebo tunel Blanka a zároveň vznikají opravdu pitoreskní koalice, kdy jeden z nejhlasitějších odpůrců léčebného konopí, tragikomicky neúspěšný bojovník proti kouření a poslanec Boris Šťastný, nejdříve tvrdí, že zpřístupnění konopí nemocným je prvním krokem plíživé legalizace marihuany a všech drog, aby vzápětí souhlasně citoval konopnou léčitelkou Bushku Bryndovou, horující pro povolení pěstování konopí všem. Své si samozřejmě přisadí i věční marihuanoví petenti, například diagnostikovaný magor Dušan Dvořák nebo věční hipíci typu Stanislava Pence. Notují si tak se spoustou rekreačních konzumentů, jejich přístup je jasný: buď absolutní legalizace nebo nic, a kdo to chce mít jinak, je zloděj, mafián a svině.
 Vážně nemocným, kterým léčebné konopí může pomoct, jsou ale tihle nadšenci platní asi jako mrtvému zimník. Oponenti zákona z řad rekreačních uživatelů a lidových léčitelů mají očividně přístup k informacím, ke kterým se týmu vědců a politiků, připravujícím zákon, nikdy nepodařilo dostat - do dneška totiž není jasné kolik bude konopí stát zdravotnický systém, natož pak kolik bude stát pacienta. „Navrhovat budeme 100% úhradu pro indikované diagnózy,“ říká Tomáš Zábranský. Takže – kde je ta nedostupnost? Těžko navíc brát v potaz tyto argumenty z prostředí komunity, která si na pěstování konopí sama vytvořila velice slušný byznys – nic proti growshopům, obchodům se semeny, ani prodejcům domácích pěstovacích skříní za desítky tisíc, ten byznys je naprosto v pořádku. Ale argumentovat (doposud neznámou) cenou konopí je prostě liché.
 Lichý je rovněž argument, že pokud bude v lékárnách konopí za prohibitivně vysoké ceny, soudy budou s poukazem na to natvrdo do vězení odsuzovat babičky, jež si pěstují za baráčkem konopí na mast proti bolení kloubů, zatímco dosud jim uděloval nízké a spíše symbolické tresty. Pominu to, že předpovídat rozhodnutí soudu je zaprvé totální kravina, zadruhé to zpochybňuje soudní nezávislost, zatřetí se to vylučuje s argumentem příliš vysoké ceny za konopí v lékárně: pokud by bylo konopí ekonomicky nedostupné, budou muset soudy podobnou argumentaci uznávat i nadále, jinak by nebyly konzistentní.
Tento zákon je pro nemocné, kteří potřebují lék. Ne pro konopné filozofy a huliče. A ti, kterým léčebné konopí umožní po dlouhé době závislosti na pomoci okolí se zase postarat o sebe sama, postavit se na vlastní nohy a chodit (třeba i o holi), budou za léčebné konopí vděčni. A o to jde.

Soud udělil podmínku za tři metráky hulení. Rozhodl moudře


29.10.2010 - Text: Jiří X. Doležal

Málokdy můžeme mluvit o skutečně moudrém rozsudku soudu. V konopné kauze Dušana Dvořáka takový ovšem skutečně padl.
 Okresní soud v Prostějově nadělil Dvořákovi třicet měsíců vězení s tříletým podmíněným odkladem. Za co vlastně? Dušan Dvořák je neúnavný popularizátor léčebných účinků konopí. Ve svém aktivistickém nadšení a díky opravdu zvláštní struktuře osobnosti však není ochoten akceptovat, že konopí s vyšším obsahem THC je v Česku zakázáno pěstovat. Proto Dušan v loňském roce na svém poli na Moravě zasadil více než osm set rostlin konopí.
Když mu police kytky sklidila, nárokoval si škodu více než tři sta kilogramů marihuany - a orgány činné v trestním řízení i soud se ocitly v delikátní situaci. Dušan Dvořák byl totiž znalci shledán trestně zodpovědným, a bylo nutné celou kauzu nějak řešit.
Na jedné straně bylo těch tři sta kilo hulení, za které by kdokoliv jiný šel sedět, až by zčernal. Na druhé straně vah bylo, že Dušan opravdu ty kytky chtěl na výrobu mastiček a léčivých extraktů; nechtěl z nich vyrobit marihuanu. A navíc - že prostě není schopen pochopit, že konopí nesmí v ČR pěstovat dokonce ani on.
Ponechat Dušana bez trestu by znamenalo naprostou nerovnost před zákonem pro všechny Vietnamce, kteří jdou sedět už za pár kilo trávy, nemluvě o třech metrácích, které byly nalezené u Dušana. Zavřít jej by znamenalo zjevnou nespravedlnost - kdo Dušana zná, ví, že za svůj ne úplně tradiční pohled na realitu opravdu nemůže. A tak soud rozhodl šalamounsky: Dušanovu manželku zprostil viny (konopí je parketou Dušana, ne jeho paní) a Dušanovi vyměřil jako důkaz toho, že trestné činy nesmí páchat ani člověk, který to myslí dobře, podmínku.
Jde o moudré rozhodnutí a je třeba soudu poděkovat, že nesoudil podle mustru tři sta kilo = deset let vězení.

Vylouhoval trávu v benzínu, pak mě udal

14.07.2010 - Text: Jiří X. Doležal

Známý konopný aktivista (ne úplně zodpovědný za své jednání) Dušan Dvořák na mne posílá policii za to, že jsem jej a jeho konopný extrakt Fénixovy slzy pomluvil. Takže ještě jednou o extraktu.
„Reflexu, který nečtu, píši v kopii z nutnosti kvůli možné právní při s redaktorem JXD či časopisem, proto posílám v kopii i Policii ČR, aby jeho lživou pomluvu za mou léčbu jedovatým konopím sdělenou JXD písemně do jeho rubriky prošetřila. Jednám rád otevřeně a nenechám se špinit. Reflex na mé obvinění zveřejněné na blogu na Aktuálně.cz za skoro dva měsíce neodpověděl, ač měl text k dispozici i JXD.“ Tak praví Dušan Dvořák v dopise, který zaslal médiím a policii. Nelíbí se mu, jak jsem psal o Fénixových slzách.
 Po článku o extraktu přišly i jiné dopisy, třeba: „Člověku konopí neznalému může připadat, že extrakt je jen další z výrobků z marihuany, který se dá užívat pro ,zhulení‘ stejnak jako hašiš. Chybí tam jakákoli zmínka o léčebném využití tohoto extraktu, a když si laik srovná 20 % THC v sušině a 95 % v extraktu, vychází pro něj jako ,vražedná‘ látka.“
 Takže ještě jednou pro ty pomalejší: Fénixovy slzy jsou mimořádně problematické ze tří důvodů: Za prvé, jde o koncentraci tak vysokou, že je konzument, obzvláště chce-li se extraktem léčit, a ne jej fetovat, mimořádně ohrožen předávkováním. Za druhé: Výroba extraktu odpařováním benzínu, ve němž byla vyluhována marihuana, je mimořádně nebezpečná vzhledem k hrozící explozi a požáru. A konečně za třetí: Sám extrakt vyrobený za pomoci benzínu je jedovatý, protože v něm z benzínu zůstal jedovatý a karcinogenní benzen.
 A konečně k návodu na výrobu extraktu, jejž Dušan Dvořák zveřejnil na YouTube: Zahřívat benzín na vařiči může opravdu jenom blázen jako Dušan.

 

Semínka pro seniory

30.04.2009 - Text: Jiří X. Doležal

Million Marihuana March, vedle našeho Cannabis Cupu jediná velká událost konopné subkultury, dostává nový rozměr. Důchodci tam letos mohou zdarma dostat „ostrá“ konopná semínka.
Million Marihuana March, vedle našeho Cannabis Cupu jediná velká událost konopné subkultury, dostává nový rozměr. Důchodci tam letos mohou zdarma dostat „ostrá“ konopná semínka.

Nikdy jsme o MMM nějak zvlášť nepsali, protože šlo jen o mejdan bez širšího dopadu a rozměru. Nyní se mění ve významnou aktivistickou akci. Tak důležitou, že zveřejňujeme její kontakty. Občanské iniciativy Cannabis Social Club, Konopí je lék, Legalizace.cz a Bohemicanna totiž připravily k letošnímu MMM akci pro seniory.
Na happeningu MMM v Praze dne 9. května 2009 na žižkovském kopci Parukářka budou na informačním stánku Legalizace.cz seniorům bezplatně rozdávána semínka léčebného konopí až do vyčerpání zásob.

Akce nese název KONOPNÉ SEMÍNKO PRO VAŠI RADOST A ÚZDRAVU. Je určena seniorům, kteří si chtějí sami vypěstovat konopí, a to zejména těm, kteří nemohou nebo neumějí využívat internet, nemají potřebné informace k pěstování léčebného konopí a nemohou se dostat k semenům, aniž by museli vyhledávat dealery a nakupovat marihuanu na černém trhu. Organizátoři akce tvrdí: Je nejvyšší čas vysadit!
Semínka mohou za seniory proti čestnému prohlášení převzít i mladší příbuzní nebo známí starší 18 let.
Semínka budou organizátoři rozdávat proti čestnému prohlášení, takže si je můžete vytisknout předem. Má vypadat takto:
Já ... (jméno, příjmení, bydliště, rok narození) prohlašuji na svou čest, že konopná semena přebírám na pěstování konopí pro léčebné využití.

Dne ...

Podpis ...
Pro ty, kdo si semena nemohou převzít osobně na MMM, zřídily iniciativy už nyní odběrní místa. S jejich souhlasem zveřejňujeme kontakty:
Ateliér ALF,
Dušan Dvořák, telefon: 774 637 715, Bořivojova 90, 130 00 Praha-Žižkov, email:Senior@AtelierALF.eu
Bohemicanna,
Antonín Kábele, telefon: 721 721 072, Vlčí Hora 147, 407 46 Krásná Lípa, Ústecký kraj, email: Senior@Bohemicanna.cz
Konopí je lék,
Radka Dvořáková, telefon: 775 637 715, 798 55 Ospělov 6, Olomoucký kraj, email: Senior@KonopiJeLek.cz


Takže – trápí vás Parkinson a nemáte semínka? Stačí zavolat!


Úloha šílenství v dějinách

Reflex 20/2005 -  19.05.2005 - Text: Jiří X. Doležal

Že je pan DUŠAN DVOŘÁK šílený, o tom není sporu. Za prvé se léčí s depresemi na psychiatrii a za druhé podal trestní oznámení na bývalého náměstka ministra vnitra JIŘÍHO VACKA - toho, co není inženýr. To může udělat jen blázen. A jenom naprostý šílenec pak může dosáhnout, že se podobným trestním oznámením začne policie skutečně zabývat.

"KDU-ČSL vyhlašuje válku proti drogám!" hlásal pan Miroslav Kalousek, předseda KDU-ČSL, loni v únoru v Parlamentu na tiskovce. Vyhlašoval ji přesto, že počty problémových uživatelů tvrdých drog již několik let klesaly a racionální protidrogová politika státu slavila zjevné úspěchy. Ale KDU si na potratech, homosexualitě a hulení dělá reklamu chronicky, tak co by se najednou chlapi ohlíželi na realitu.
"Marihuana je stejně nebezpečná jako heroin!" přispěl tehdy svou trochou do mlýna stranický expert na sociálně patologické jevy Jiří Vacek. Jako autoritu v oboru jej lze brát beze vší ironie vážně, je dokonce specialista-praktik. Léta na heroinu a několik let v systemizované funkci inženýra, aniž by byl schopen ukázat byť maturitní vysvědčení... To dokáže jen skutečný expert.

CURRICULUM VITAE
V té době se začala v hlavě Dušana Dvořáka rodit iniciativa Válka je vůl. K osobě Dušana Dvořáka mohu podotknout, že je nejen (jak psáno výše) blázen, ale také v oboru drogových závislostí jeden z nejvzdělanějších lidí u nás. Proto je odborné veřejnosti dobře znám. Laikům-rodičům mohu doporučit z dlouhé řady Dušanových publikací jeho popularizační práce Drogy a vaše dítě a také (zde je Dušan jedním ze spoluautorů) i pro porozumění drogové problematice mimořádně důležitou knihu Drogy, drogové závislosti z roku 2003. Je vedoucím kolektivu českobritské srovnávací studie, která na největším světovém výzkumu NTORS dokazuje, že jedna libra vložená do léčebných programů se společnosti vrátí třikrát.
Dušan Dvořák (1962) je spoluzakladatel největší české nevládní organizace pro prevenci, léčbu a rehabilitaci lidí ohrožených drogovou závislostí Sananim (v Praze), spoluzakladatel nevládní organizace P-centrum a ředitel jejího Střediska pro prevenci, léčbu a rehabilitaci osob ohrožených drogovou závislostí v Olomouci. Nyní v Olomouci pracuje jako terapeut Privátní psychoterapeutické praxe - samozřejmě specializované na závislostní poruchy.
Dušan Dvořák je - kromě dalších veřejně prospěšných aktivit spojených s ochranou lidských práv - autorem a jedním z redaktorů celorepublikového dobrovolnického poradenského a vzdělávacího serveru InternetPoradna (www.internetporadna. cz) a odborným garantem serveru primární prevence www.odrogach. cz. Jde o nejlepší nevládní (po vládním www.drogy-info.cz) internetový zdroj odborných informací o drogách, určený zejména rodičům a učitelům.
Má na rozdíl od drogového experta KDU-ČSL potřebnou kvalifikaci. Po absolvování Univerzity Palackého v Olomouci (speciální pedagogika) v roce 1986 si sice nikdy neudělal (a říká, že ani dělat nehodlá) doktorát, ale zato absolvoval množství kursů, praxí a pracovních pobytů na nejprestižnějších pracovištích. Namátkou: stáž jako kvaziklient v terapeutické komunitě Monar (Polsko, domovské pracoviště až nekriticky uctívaného klasika léčby závislostí Kotanského). Studium pražské psychoterapeutické fakulty a řady psychoterapeutických výcviků. Mezinárodní vzdělávací projekt léčby a rehabilitace drogových závislostí University San Diego, stáže v Jellinek centrum v Amsterdamu, London Drug Services. A tak podobně.

VÁLKA JE VŮL

"Projekt Válka je vůl je kulturní a občanský projekt. Jedním z cílů je zjistit, jak dalece si necháme nějakými fanatiky vrážet klíny do hlavy a terorizovat státní mašinérií," praví se na webu projektu Válka je vůl, zahájeného Dušanem Dvořákem zhruba devět měsíců poté, co lidovci začali svou válku nejen proti marihuaně.
Střízlivěji - Dušan shromáždil odborná stanoviska, zformuloval text a pomohl sehnat podpisy pod "Otevřený dopis odborníků v oblasti protidrogové prevence". Podepsaly jej dvě stovky kompetentních osob včetně primátora Prahy, lékaře Pavla Béma. Praví se v něm mimo jiné:
S velikým znepokojením sledujeme některé neodborné a nesystémové návrhy prezentované pod názvem "Válka proti drogám", nabádající ke změně koncepce protidrogové politiky naší země. K předkládaným návrhům shrnutým v koncepci "Válka proti drogám" a jednání expertní politické komise vládní koalice snad jen tolik:
Chceme-li být vůči mladým lidem důvěryhodní a uskutečňovat kvalitní prevenci, je nutné diferencovat nebezpečnost drog.
Chceme-li snižovat rizika užívání drog, nemůžeme zapomínat, že naším prvořadým cílem je ochrana zdraví a života lidí a minimalizace šíření zejména virových nemocí ve společnosti. Chceme-li trestat obchodníky s drogami, nekriminalizujme tisíce mladých lidí, kteří si experimenty s drogami ujasňují svůj pohled na sebe samé i na svět.
Ve stejné době píší ústavním činitelům obdobná prohlášení i členové redakční rady odborného "závisláckého" časopisu ADIKTOLOGIE, Asociace nestátních organizací zabývajících se prevencí a léčbou drogových závislostí A. N. O. Dokonce ve svém "Prohlášení" se ke kritice na adresu KDU-ČSL připojila řada katolických i evangelických duchovních včetně poslance Svatopluka Karáska a řada aktivních členů křesťanských církví.
Olomoucký dopis byl odeslán devátého dubna loňského roku, kdy má Dušan svátek. Inu - je to blázen a takhle se ke svým svátkům a narozeninám občas obdarovává. Dopis dostal premiér, všichni členové vlády, senátorky, senátoři, poslankyně a poslanci PS ČR.
V průběhu celého loňského roku psal k lidovecké "Válce proti drogám" komentáře a články do novin a internetových médií.

Nebylo to samozřejmě nic platné. Naopak na konci loňského roku se podařilo KDU-ČSL dosáhnout odvolání Josefa Radimeckého z postu vládního zmocněnce pro drogy. Dosáhl za dobu své práce snížení počtu problémových uživatelů tvrdých drog o pětadvacet procent, tak musel letět.
Třetího ledna letošního roku poprvé usedl do křesla na politický nátlak KDU-ČSL zřízeného sedmého náměstka ministra vnitra Bublana politicky nadiktovaný Jiří Vacek. Válka měla začít. A tak Dušan sáhl k poslední možnosti, jakou náš právní řád občanu umožňuje. Třináctého února podal na pány Kalouska a Vacka trestní oznámení.

VĚDĚLI JSME TO VŠICHNI
První informace o tom, že pan Vacek nedokáže zcela uspokojivě vysvětlit, jak vydělal na svou libereckou vilu, jsme publikovali v Reflexu v roce devadesát osm. Že není inženýr, ale lžiinženýr, v roce devadesát šest. Už je to dávno ...
Tyto informace při letošním Vackově comebacku připomněl Týden a byl z toho hodně trapný skandál, kdy inženýr hledal svoje maturitní vysvědčení tak dlouho, až o jeho post žádala ministra i veverka Huli. Když konečně Jiří zjistil, že to vysvědčení fakt nemá, a rezignoval, už dávno proces, který třináctého února započal, běžel.
To, zda bylo plně v souladu se zákonem, že Jiří Vacek pracoval ve vysokých státních funkcích a vykazoval se tam fiktivním vzděláním, vím. Nebral na to vzdělání také nějaký tabulkami daný plat pro vysokoškoláky? Ale napadlo mě, že by se na to mohl někdo - třeba policie - podívat. Kde se vzala inženýrova vila, mě ostatně zajímalo dávno. A jak jsem zjistil v kuloárních rozhovorech, legálnost vztahu Vackova neexistujícího titulu a platu pobíraného "za vysokoškoláka" v ministerských funkcích zajímala řadu lidí. Ale trestní oznámení na prominenta KDU-ČSL? To může udělat jen blázen ...
Trestní oznámení není z hlediska literární vědy přesně definováno, ale z těch dvou - Dušan Dvořák podal na každého z pánů jiné - je poznat mnohé. Můžete zvolit proklamativní literární formu, jíž reálně asi nevyvoláte trestní stíhání. Jako to na pana Kalouska. Dušan jej důsledně tituluje Předseda:
Předseda se ve Válce proti drogám dopustil a dopouští řady trestných činů.
Šíření toxikomanie jako důsledek "války proti drogám" se projeví ve zvýšení počtu osob závislých na tvrdých drogách a zvýšení obratu drogové mafie.
Ohrožování životů a zdraví lidí, zejména budoucí generace, čímž způsobuje a naplňuje trestný čin obecného ohrožení či zákon o ochraně veřejného zdraví.
Šíření poplašné zprávy a vytváření atmosféry strachu a ohrožení vyvolávané zneužíváním pravomoci veřejného činitele využívajícího ke lžím podpory státní a stranické mašinérie.
Ohrožování mravní výchovy dětí a mládeže se Předseda dopustil, když jako veřejná, a dokonce ke křesťanství se hlásící autorita takhle veřejně před dětmi lže a podvádí.
Trestného činu zločinného spolčení se Předseda dopustil spoluprací s americkou skupinou DEA. Zneužívání pravomoci veřejného činitele se Předseda dopustil, když populistickou a lživou ideologií "války proti drogám" ohlupoval neinformovanou veřejnost v roce dvojích voleb, aby si upevnil pozici svou a své strany.


ÚLOHA ŠÍLENSTVÍ V DĚJINÁCH
Můžete nabýt dojmu, že je pan Dvořák magor. Ano, jeho trestní oznámení na Kalouska je bizarní, avšak argumenty podpírají veškeré vědecké studie a praxe drogově represívních států. Když si však přečtete podání týkající se Jiřího Vacka okresnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, zjistíte, že Dušan Dvořák magor není. Zato je takový blázen, že řekl a napsal nahlas to, na co myslela v tichosti doma řada lidí:
- od roku 1990 Jiří Vacek pobíral peníze z veřejných rozpočtů a označoval se jako inženýr a VŠ vzdělaná osoba, a přitom neměl ani maturitu
- od roku 1991 vybíral peníze na léčbu drogově závislých (uvedeno např. v titulu v jeho autobiografii Žít třeba jen na kolenou, 1991) a nikdy žádnou léčebnu či program nezřídil
- minimálně od roku 1999 za velmi nejasných a záhadných okolností získával nemalé státní zakázky od různých vládních resortů na vydávání časopisu Závislosti a my, kdy nejenže šlo o časopis, který s osvětou a vzděláváním neměl téměř nic společného, ale též nebylo jasné, v jakém nákladu a z jakých kofinančních zdrojů (přispívaly formou inzerce státní orgány - ministerstvo zahraničí a polostátní firmy) je financován. Financování takovýchto věcí je u nevládních organizací podrobeno přísné kontrole a nikdo z našeho oboru nebyl informován, že daná ministerstva na dané zakázky vypsala výběrová řízení, a do běžných grantových řízení ministerstev se daný časopis nemohl přihlásit, protože jeho zřizovatelem byla fyzická osoba - pan Vacek pracující na živnostenský list.
Šestého května mi Dušan Dvořák píše, že státní zástupce obvodního státního zastupitelství Prahy 7 Mgr. Pavel Polák předal jeho podnět k šetření Jiřího Vacka Policii České republiky. Policejní mluvčí však uvádí, že policie nic takového nevyšetřuje.
Dozvíme se, kde na tu vilu pan Vacek vzal peníze? Pokud ano, tak jen díky tomu, že Dušan Dvořák je šílený. Proto v sobě má dostatek umanutosti, aby se nenechal uvláčet průtahy, dost blázen na to, aby uvěřil, že policie a soudy budou opravdu dělat to, k čemu si je platíme. My "normální" tuhle víru nejspíš už dávno ztratili. Může být lepší důkaz, jak zásadní je úloha šílenství v lidských dějinách?

DISKUSE NA TÉMA:
Po autorizaci Dušan Dvořák trvá na tom, že větší problém představuje politika pana Kalouska než lži pana Vacka. Já to vidím opačně. Kdo z těch dvou škodí racionální protidrogové politice víc?