Konopí a cukrovka

Existují různé formy diabetických onemocnění, z nichž nejrozšířenější je cukrovka prvního a zejména pak druhého typu.

Diabetem prvního typu se označuje autoimunitní onemocnění, které se obvykle objevuje u mladších lidí jako důsledek selektivní destrukce buněk slinivky břišní vlastním imunitním systémem. Tím se přestává produkovat hormon inzulin, který má za úkol snižovat hladinu cukru v krvi. Stále se přesně neví, proč dostává tělo impulz ke ničení vlastních buněk, jehož nejvážnějším následkem je absolutní nedostatek inzulinu a následná celoživotní závislost na jeho vnější aplikaci.

Oproti tomu diabetes druhého typu se vyznačuje neschopností těla využít inzulin, který samo produkuje. Tento typ cukrovky se objevuje zejména u starších lidí. Mezi hlavní spouštěče nemoci se řadí nezdravý životní styl, nedostatek pohybu, stres a špatné stravovací návyky. Následkem toho začne být tělo vůči inzulinu více či méně rezistentní, což se v současné době léčí ústně podávanými antidiabetiky, které zvyšují citlivost tkání k účinkům inzulinu.

Kromě cukrovky prvního a druhého typu existují další specifické formy jako například těhotenský diabetes, který postihuje až 4 % všech těhotných žen. Nicméně diabetes druhého typu zcela převládá, protože jím trpí kolem 90 % všech cukrovkářů.

Následky onemocnění a možnosti léčby
Moderní medicína přistupuje k cukrovce jako k nevyléčitelné chorobě a hlavním cílem současné léčby je „pouze“ zvýšení kvality života u pacientů a předcházení tzv. pozdním komplikacím diabetu. Mezi nejvážnější z nich patří poškození očních cév (diabetická retinopatie), poškození cév v ledvinách (diabetická nefropatie), poškození funkcí nervů (diabetická neuropatie) a z ní vycházející tzv. syndrom diabetické nohy.

Konvenční způsoby léčby pozdních komplikací cukrovky nejsou ani v dnešní době moc úspěšné, a proto se současná medicína zaměřuje spíše na prevenci jejich vzniku. Přesto jenom v České republice musí každoročně více než 800 diabetiků podstoupit amputaci dolní končetiny.

Přitom konopí nabízí účinnou a vědecky prověřenou přírodní cestu, jak předcházet všem pozdním komplikacím diabetu. V akutních případech navíc dokáží zachránit před amputací a dalšími zbytečnými zákroky i zdánlivě beznadějné případy. Jakým způsobem tedy kanabinoidy pomáhají tělu v boji s cukrovkou?

Je dávno známou skutečností, že určité látky obsažené v konopí snižují hladinu cukru v krvi. Podle studie v lékařském žurnálu Autoimmunity z roku 2006 mají navíc kanabinoidy CBD (kanabidiol) a CBN (kanabinol) schopnost neutralizovat reakce těla na výraznější výkyvy množství cukru v krvi, jehož vyšší hladina může vést až k oslepnutí nebo amputaci končetin. Další kanabinoid s velkým (a do značné míry stále neprozkoumaným) léčebným potenciálem THCV (tetrahydrocannabivarin) pomáhá zvyšovat citlivost tkání na inzulin a zároveň chrání buňky, které tento hormon v těle vytvářejí.

Zmiňované (ale i další) kanabinoidy navíc snižují množství tuku v játrech, regulují hladinu cholesterolu a celkově zvyšují látkovou a energetickou výměnu v buňkách, čímž zrychlují všechny metabolické procesy.

Není proto divu, že zástupci farmaceutických koncernů začínají v posledních letech stále intenzivněji analyzovat způsoby, jak synteticky izolovat tyto kanabinoidy a za nemalé peníze je v podobě pilulek legálně nabízet cukrovkářům a pojišťovnám. Například britská společnost GW Pharmaceuticals nedávno oznámila úspěšné dokončení druhé fáze studie, která zkoumala vliv synteticky připraveného léku obsahujícího kanabinoidy na pacienty s cukrovkou druhého typu.

Rychlá a účinná alternativa
Ve srovnání s konvenčními formami moderní léčby (například amputacemi) je jistě snaha GW Pharmaceuticals chvályhodná, ovšem pro naprostou většinu pacientů bude tato možnost léčby příliš nákladná a ještě dlouhou řadu let nedostupná.

Přitom jen v České republice bylo během posledních dvou let zaznamenáno několik případů „zázračných“ uzdravení končetin u cukrovkářů, které podle ošetřujících lékařů již nebylo možné zachránit. Stále více matek také podává svědectví o tom, jak svou těhotenskou cukrovku dokázaly zcela neutralizovat jen díky užívání konopného extraktu. Silná mast, alkoholové tinktury, výtažky a oleje vyrobené z rostliny konopí, jež si převážná většina nemocných zvládne bez potíží vypěstovat doma, umí viditelně pomáhat i tam, kde moderní medicína nenabízí uspokojivá řešení.

Na sociálních sítích a „konopných“ internetových fórech se denně objevují svědectví pacientů z celého světa, kterým konopí dokázalo zlepšit život s cukrovkou účinněji než jakékoli konvenční formy léčby. Byly zaznamenány případy, kdy užívání konopných produktů pomohlo diabetikům snížit hladinu cukru do té míry, že už nemuseli užívat inzulin. Jiným pacientům se takto podařilo zbavit nadváhy, aniž by museli podstupovat různé nepříjemné diety a operace žaludku.

Rozboru zásadních svědectví a nejzajímavějších vědeckých objevů v oblasti konopné léčby cukrovky se budeme detailně věnovat v březnovém vydání magazínu Legalizace. Pokud čtenář či pacient akutně potřebuje více informací k tomuto tématu, spousta materiálů je k dispozici volně na internetu (bohužel naprostá většina zatím pouze v anglickém jazyce). Stačí zadat klíčová slova jako například „diabetes“ a „medical cannabis“, případně „cannabis oil“ či „hemp oil“.

12.ledna 2013, Lukáš Hurýsek
Převzato z i-magazínu Legalizace
 
Zdroje:
informahealthcare.com
cureyourowncancer.org
marijuana.com