Policie sděluje, že žádost vyhodnotila jako stížnost


Odpověď Policie ČR Olomouckého kraje uvedená v bodu I b) byla sdělena až na základě příkazu ministerstva vnitra a potvrdila, že police a její laboratoře měří THC v konopí v rozporu se zákonem pouze z vrcholíku, zde odpověď policie (mj. se zde policie přiznala, že si rozkradla konopné masti a to ještě ani nepadla obžaloba, viz poslední strana)


Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje
Tř. Kosmonautů 189/10, 771 36 Olomouc 
Zasláno emailem na posta.policie@mvcr.cz a poštou s podpisem

Věc: Žádost o informaci dle zákona 106/1999 Sb.

Obecný úvod:
A. 20. května 2004 byl zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách (dále jen „ZoNL“) novelizován zákonem č.362/2004 Sb., který v § 29 ZoNL uvedl, že ohlašovací povinnost při pěstování legálního konopí se vztahuje na občana, který pěstuje rostlinu konopí na ploše větší než 100 m2. Danou věc administruje celní správa. Do pěstitelské plochy 100 m2/občana žádný státní orgán nevydává formuláře k ohlašovací povinnosti a na tyto občany obligatorně útočí policie v rámci tzv. neodkladných úkonů a měří THC v rostlině konopí nikoliv zemědělskou metodikou, ale metodikou měření THC (z květu) určenou pro pašeráky drog.

B. Na výzkumnické farmě léčivých genetik konopí v Ospělově (798 55, č.p. 6) bylo Policií ČR v letech 2009 – 2012 zabaveno více než 2200 rostlin konopí (nejméně 666 kg zelené sušiny) a proti majiteli výzkumnické farmy vedena trestní řízení:
1) v roce 2009:
pod č.j.: KRPM-10511/TČ-2009-141271 pro trestný čin NEDOVOLENÁ VÝROBA A DRŽENÍ OMAMNÝCH A PSYCHOTROPNÍCH LÁTEK A JEDŮ podle ust. § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a) trestního zákona (140/1961 Sb.), spáchaného dílem ve formě spolupachatelství podle ust. § 9 odst. 2 trestního zákona,
2) v roce 2010:
pod č.j.: KRPM-10197/TČ-2010-141271 pro zločin NEDOVOLENÁ VÝROBA A JINÉ NAKLÁDÁNÍ S OMAMNÝMI A PSYCHOTROPNÍMI LÁTKAMI A S JEDY podle ust. § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku,
3) v roce 2011:
pod č.j.: KRPM-10487/TČ-2011-141271 pro zločin NEDOVOLENÁ VÝROBA A JINÉ NAKLÁDÁNÍ S OMAMNÝMI A PSYCHOTROPNÍMI LÁTKAMI A S JEDY podle ust. § 283 odst. 1, odst. 2 písm. b), c) trestního zákoníku,
4) v roce 2012:
pod č.j.: KRPM-98129/TČ-2012-141271 pro přečin NEDOVOLENÉ PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN OBSAHUJÍCÍCH OMAMNOU NEBO PSYCHOTROPNÍ LÁTKU podle § 285 odst. 1, odst. 3 trestního zákoníku.

K žádosti číslo jedna:
Od 1.1.2010 s účinností § 289 odst. 3 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník byly legální a nelegální odrůdy konopí upraveny v nařízení vlády č. 455/2009 Sb., které v příloze č. 1, bodu A, odst. 1 specifikovalo jako nelegální ty odrůdy konopí, „které obsahují více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů (THC) z celkové hmotnosti rostliny“. Tato dikce zákona dokazuje, že policie byla do 5.1.2012, kdy  bylo předmětné ustanovení nařízení vlády novelizováno, a to nařízením vlády č. 3/2012 Sb., povinna měřit THC z celého objemu rostliny konopí včetně vody, kořene, stonku, větviček, semen, listí, okvětí a květu. Technicky a věcně správný postup měření THC ve vztahu k dané specifikaci legálních a nelegálních odrůd konopí v trestním zákoníku pak znamenal, že daná zadržená rostlina konopí bude ihned po zadržení policí rozemleta a z rozemletého reprezentativního vzorku konopí bude udělána expertíza na obsah THC.

Žádost číslo 1. Zašlete mi prosím tyto informace:  
a)    V kolika případech a kterými policejními orgány do roku 2012 postupovala Policie ČR Olomouckého kraje v souladu s trestním zákoníkem a měřila THC dle výše uvedeného postupu měření THC z celého objemu rostliny konopí včetně vody, kořene, stonku atd., tzn. měřila THC z reprezentativního vzorku z rozemletého konopí.
b)    Která policejní laboratoř v Olomouckém kraji nebo na Moravě takovéto měření THC z celého objemu rostliny konopí (nikoliv tedy jen z vrcholíku – květu a po usušení) prováděla.
c)     Zdůvodnění, proč policie v letech 2010 – 2011 měřila THC v rostlinách konopí na výzkumnické farmě léčivých genetik konopí v Ospělově v rozporu s výše uvedenou specifikací legálních a nelegálních odrůd konopí dle trestního zákoníku. Toto zdůvodnění (měření bylo prováděno pouze z květu) není obsaženo v žádném policejním spisu a když jsme si na postup policie stěžovali, Okresní státní zastupitelství v Prostějově stížnost vyhodnotilo jako nedůvodnou. Stejně tak Policie ČR v Prostějově odmítá učinit vyšetřovací pokus, abychom dokázali, že jsme v Ospělově vždy pěstovali legální odrůdy konopí. Proto se vysvětlení -zdůvodnění domáháme dle zákona 106/1999 Sb., neboť nejde o právní názor, ale jistě nějakým opatřením opřený dokument policie, že policie směla v daném případě ospělovského konopí postupovat v rozporu s trestním zákoníkem.
d)    Na základě jakého opatření označuje Policie ČR Olomouckého kraje kanabinoid THC v rostlině konopí jako Dronabinol.

K žádosti číslo 2:
Obsah THC je v rostlině konopí je určován dle „Metody společenství pro kvantitativní určení obsahu THC v odrůdách konopí“ (Příloha č. 1 NK (EU), č. 1122/2009). Tento Úřední věstník Evropské unie (L 316) pak na straně105 – 107 uvádí, že měření THC v rostlině konopí probíhá následovně. „ Odběr vzorků se provádí v období, které začíná 20. den po rozkvětu a končí 10. den po odkvětu, během dne a při dodržení systematického postupu, který zajišťuje reprezentativnost vzorků pro dané pole, avšak s výjimkou okrajů porostu. Členské státy mohou povolit odběr vzorků v období od rozkvětu do 20. dne po rozkvětu za předpokladu, že u každé pěstované odrůdy se odeberou další reprezentativní vzorky v souladu s prvním pododstavcem v období od 20. dne po rozkvětu do 10. dne po odkvětu.“
Slovo odkvět je pak synonymem pro den zahájení tvorby semene, zpravidla červenec, záleží na odrůdě a typu (např. typ autostart vyroste na poli až dvakrát za rok, viz odrůda Finola z Ospělova v roce 2012). Toto období je nejméně měsíc do doby zralosti konopí a po 10 dnu po odkvětu se ve vrcholíku navyšuje THC v rostlině konopí nad zákonnou mez 0,3 % THC zcela přirozeně.

Žádost číslo 2. Zašlete mi prosím tyto informace:  
Kopie dokumentů, které nejsou součástí spisu a které dokládají důkaz, že policie znala den odkvětu jednotlivých odrůd konopí pěstovaných v Ospělově v letech 2009 -  2012.

K žádosti číslo 3:
Přestože (viz obecný úvod) není pěstování konopí do 100m2/občana potřeba nikomu hlásit, členové výzkumného programu „Konopí je lék“ a zejména pak žadatel Dušan Dvořák od roku 2008 pěstování pravidelně hlásí a s vědomím Policie ČR Olomouckého kraje žádá o policejní ochranu, policie vždy v Ospělově všechnu úrodu a v roce 2011 i produkty (masti tobolky) a tobolky v rámci tzv.neodkladných úkonů zabaví, přestože nemá jeden jediný poznatek o pěstování daného konopí na tzv. marihuanu a ani jeden poznatek o izolaci pryskyřic THC z rostlin konopí nebo snad šíření tzv.toxikomanie. Přestože policie ví, že se za ojedinělou odbornost Dušana Dvořáka staví vědci, rektoři univerzit, primátor Olomouce, lékaři a stovky nemocných, viz  http://cannabis-research.blogspot.cz/2012/07/cesky.html a přestože je konopí jedním z nejbezpečnějších léčiv na světě, policie vždy Dušana Dvořáka obviní a jako důvod uvádí veřejný zájem a potenciálně toxikomanicky využitelné rostliny konopí, které však na obsah THC policie měří v rozporu se ZoNL i v rozporu s TZ (viz výše).
Protože na žádost o policejní ochranu z roku 2009 policejní prezident prostřednictvím ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha Dušanovi Dvořákovi vzkázal oponovat OČTŘ v Olomouckém kraji § 31 odst. 1 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník (přípustné riziko), policie toho nedbá a celou úrodu znehodnotí a Dušana Dvořáka obviní, přestože jednáním policie při likvidaci výzkumnické farmy v Ospělově byli zabity a zmrzačeny tisíce občanů.

Žádost číslo 3. Zašlete mi prosím tyto informace:  
Zašlete důkaz neobsažený ve spisech, že společensky prospěšného jednání (například neamputace končetinu tzv. diabetické nohy pomocí konopné masti, viz výše odkaz na reference) může Dušan Dvořák a členové výzkumného programu „Konopí je lék“ dosáhnout jinak než pěstováním a zpracováním konopí dle § 5, odst 5 a § 29 ZoNL a nevztahuje se tedy na „konopí v Ospělově“ § 31 odst. 1 zákona č. 40/2009 Sb. a nebyl tak policií hrubým způsobem porušen zájem chráněný trestním zákoníkem (právo na život, zdraví a důstojnost atd.), řadou zákonů a mezinárodních úmluv. Jak je policii známo, unijní právo a úmluvy OSN rovněž nezakazují výzkum a léčbu konopím, stejně tak není zakázán výzkum léčivých odrůd konopí.Ale je možné, že policie má dokumenty dokazující skutečnost, že společensky prospěšného jednání lze dosáhnouti jinak.

V Olomouci dne 22.října 2012

Dušan  Dvořák, narozen 12.ledna 1962, Tylova 2, 779 00 Olomouc