Hebrejská univerzita


Dopisy Ondřeje Lumíra Hanuše z Hebrejské univerzity z roku 2009 rektorovi Univerzity Palackého děkanovi Lékařské fakulty UP na podporu výzkumu „Konopí je lék“

Od: Prof. Lubomir Dvorak <lubomir.dvorak@upol.cz>
Komu: <DusanDvorak@seznam.cz>,
Kopie:
Předmět: Re: žádost o schůzku
Datum: 14.7.2009 11:48:47
---------------------------------------------
Vážený pane řediteli,
Váš materiál jsem předal přednostce Ústavu lékařské chemie a biochemie prof. Jitce Ulrichové ke zvážení. Možná by bylo vhodné se po dovolených sejít a prodiskutovat alespoň některé aspekty Vašeho návrhu. Koncem prázdnin bych se ozval.
Zdraví
L.Dvořák

----- Original Message -----
Sent: Wednesday, July 08, 2009 4:40 PM
Subject: Re: žádost o schůzku

Vážený pane rektore
Dáte mi prosím Vaše vyjádření k výzkumu?
Děkuji a přeji hezký den
Dušan Dvořák

------------ Původní zpráva ------------
Od: lumir hanus <lumirh@ekmd.huji.ac.il>
Komu: <lubomir.dvorak@upol.cz>, <rektor@upol.cz>,
Kopie: <DusanDvorak@seznam.cz>,
Předmět: Žádost o podporu výzkumu výzkumu.
Datum: 29.6.2009 15:08:07
---------------------------------------------
Vážený pane rektore,
 
      Co nejsrdečněji Vás zdravím a přeji Vám příjemný den. Dovoluji si obrátit se na Vás s podporou projektu týkajícího se výzkumu léčebného konopí, který již s Vámi diskutoval ředitel Ateliéru ALF pan Dušan Dvořák.
      Je známo již od pradávna, že konopí seté (Cannabis sativa L.) je léčivou rostlinou, která se využívala (a dnes využívá i přes mnohé zákazy) k blahu lidstva. Kvůli tomu, že konopí podle své variety může být případně i zdrojem produktů, které uvádějí člověka do příjemných stavů (což je ve světě prakticky nelegální), je tato rostlina stále podceněna a mnozí, kterým by mohla pomoci se ze strachu před zákonem od ní odvrací a mnozí k ní zase i přes nebezpečí soudního stíhání upínají jako k mnohdy jediné pomoci, která je zbaví zdravotních problémů. Již v 50. letech se zavrtat do tohoto problému nebál na Palackého Universitě z lékařské fakulty prof. Kabelík, prof. Krejčí, prof. Šantavý a další vědci, které tito tři profesoři přitáhli k této zajímavé léčivé rostlině.
      Když si představíme, že na konopí prakticky neexistuje závislost – fyzická závislost zde není a psychická je opravdu nepatrná, až nás udivuje, že tato rostlina se v lékařství neužívá, zatímco produkty jiných, mnohem nebezpečnějších rostlin, na které existuje fyzická závislost (např. Papaver somniferum aj.) lze užívat (a mnohdy jsou i zneužívány). Když tato fakta srovnáme, je na snadě, že stojí za to se na tuto rostlinu obrátit a snažit se její výzkum a léčebné použití dotáhnout do úspěšného konce na vědecké úrovni. V řadě států se produkty konopí již v lékařství používají, je tomu tak i v Izraeli.
      Bylo by velkou škodou, kdyby Universita Palackého, ze které byli úspěšní vědci – průkopníci použití konopí v lékařství, tento výzkum opominula. Je samozřejmě důležité, aby celý výzkum byl prováděn na vysoké vědecké úrovni tak, aby výsledky byly reprodukovatelné a v lékařství použitelné. Současně jsem si vědom toho, že farmaceutické firmy naprosto nemají zájem o to, aby si lidé sami pěstovali konopí a dokázali se léčit sami přírodní léčbou. Farmaceutickým firmám tak uniknou velké peníze za léky, které by jinak prodaly (i když tato syntetická léčiva mohou mít někdy i nepříjemné vedlejší účinky, což přírodní léčba z garantovaných léčebných rostlin prakticky vylučuje). Celou věc jsme proto diskutovali a sám bych se do projektu pana Dvořáka zapojil. Mohl bych používané rostliny a jejich produkty analyzovat, což je podle mne velice důležité, neb v různých letech a v různých fázích růstu může mít rostlina rozdílná množství obsahových látek  a také rozdílné jejich poměrné zastoupení. Je nutné nejen zkoumat z léčebného hlediska, ale i použitou rostlinnou drogu standardizovat z hlediska obsahových látek a reprodukovatelnosti léčby.
      Vzhledem k výše uvedenému se na Vás obracím s prosbou a žádostí o podporu tohoto projektu. Vzhledem k tomu, že tato rostlina je dnes studována v celém světě, mohla by tak Universita Palackého přispět k výzkumu této rostliny (tak jako tomu bylo v minulosti – vždyť už v roce 1954 byla na LF UP konference o léčebných účincích konopí), navázat na minulé výsledky a znovu se zapsat do podvědomí světa na tomto poli. Pokud budete s tímto projektem souhlasit, detaily jistě dohovoříte s panem ředitelem Dvořákem.
      Současně si dovoluji zaslat na vědomí kopii tohoto E-mailu panu řediteli Dvořákovi.
 
      Přeji Vám stálou pohodu a předem děkuji.
 
                      S pozdravem
 
                                               Lumír Hanuš,
                                               Heberejská Universita
                                               Jeruzalém

Od: <DusanDvorak@seznam.cz>
Předmět: Re: žádost o schůzku
Datum: 14.4.2009 14:15:11
---------------------------------------------
Dobrý den
Vážený pane rektore, píši odpověď v kopii i panu profesorovi Hanušovi a panu kancléři Hladkému.
V první řadě se omlouvám za zpoždění s odpovědí. Řešili jsme změnu zřizovatele naší školy. Vedu první českou bezbariérovou školu pro dospělé Ateliér ALF v Praze na Žižkově a žijeme už třičtvrtě roku bez státních subvencí a chceme školu stále udržet otevřenou i lidem, pro které je vzdělávání v oborech nových technologií a vizuální komunikace jinak nedostupné, nejen cenově. Od května bude mít škola nového zřizovatele a bylo s tím spousty "administrativy". Děkuji předem za pochopení.
Přesto jsem se celou dobu přemýšlel, jak mám co nejlépe zformulovat odpověď na Vaši otázku k anotaci výzkumu, resp.především zmírnit negativní pohled na konopí jako neperspektivní bylinu a získat Váš osobní zájem a podporu. Přijde mi to logické psát právě Vám: Byli to právě vědci Univerzity Palackého, kteří byli od padesátých let v dané oblasti průkopníky a možnosti, které technické a především netechnické (klasické) konopí dává léčebnému využití, jsou velmi široké a perspektivní. Pokud jsme otevřeni myšlence, že léčbu neurčují farmaceutické koncerny, jak se bohužel až příliš často děje, je konopí výzkumnicky vděčná a užitečná rostlina. Od bádání teoretického a  laboratorního až po přímé klinické studie a následné zavedení do praxe, včetně samoléčby dle bylinkářských tradic, které jsme v civilizačním chvatu "pozapomněli" anebo z ideologických důvodů zavrhli.
Netroufám si sám určit oblast vědeckého zájmu, nikoliv z nedostatku "témat a záměření", jsem však v dané oblasti pouze přiměřeně vzdělaný bylinkář a terapeut a pěstitel konopí a jistě by se v naší zemi našlo více lidí, kteří mají s léčbou konopím větší zkušenosti a akademický rozhled.
Pan Lumír Hanuš mi v předchozím období přislíbil, že by v rámci našeho společného projektu konopí testoval laboratorně v Jeruzalémě a zajistil potřebnou dokumentaci pro transport na Hebrejskou univerzitu do Izraele. Vzorky vypěstovaného konopí by tedy byly patřičně a s nejvyšší erudicí vyhodnoceny a byly by k dispozici i pro bádání teoretické.
Jediným "problémem" se jeví právní kontext celé věci. Dva klíčové verdikty Ústavního a Nejvyššího soudu v loňském roce sdělily, že pěstování a zpracování konopí k léčebným účelům nejsou nezákonné aktivity. O povolení pěstitelství k výzkumu se sice pokouším neúspěšně od roku 2000, ale vloni mi v dané věci přislíbil podporu "nejvyšší drogový úředník" vlády ČR, kterým je lékař, psychoterapeut, psychiatr a adiktolog Kamil Kalina. Člověk velmi znalý a otevřený. Částečně to také vyřešily ony nejvyšší soudní instance.
Právě odborný potenciál univerzit dává šanci a kapacity, aby byla věc posouzena a vedena seriózně a dle vědeckých kriterií výzkumu. Zde se ovšem necítím plně kompetentní. Rád nabídnu své vědomosti, zkušenosti a dovednosti v oblasti řízení a koordinace projektů, stejně jako odborné poradenství a pěstitelství či vlastní zpracování konopí k léčebným účelům. Rád nabídnu kontakty na pacienty.
Pokud bych měl definovat osobní zájem v klinickém zaměření, nejvíce by mne - jako profesí psychoteraputa  a adiktologa - zajímala oblast léčby rakoviny, duševních nemocí (konkrétně deprese) a léčby bolesti a perspektivy, které dává konopí v léčbě opiáty, kde údajně velmi výrazně snižuje potřebné množství v dávkování opiátů. Stejně tak mne zajímá mnohokrát ověřený protizánětlivý účinek konopí, který jsem si - jako dlouholetý "výrobce" konopné masti - opakovaně ověřil v rodině či u svých přátel a známých. Naposledy osobně před 14 dny, kdy mi po třítýdenní léčbě boreliozy na kapačkách vznikl zánět žil na obou horních končetinách a během 4 dnů používání konopné masti jsem měl ruce bez zduřelých žil, bez otoků a červených skvrn. Kolega lékař, který pracuje s lidmi závislými na drogách (i.v.) a zná z denní praxe kožní a cévní nemoci končetin svých pacientů,  mi sdělil, že  stávájící dostupné farmaceutické prostředky by neprokázaly lepší výsledky. Mám ověřené zkušenosti s tlumením nepříjemných příznaků lupénky konopnou mastí, bércových vředů i bolestivých kloubích potíží včetně artróz. Mám ověřeny účinky u eliminace "pubertálních beďarů" i těžkých migrén, byl jsem opakovaným svědkem výrazného zlepšení zdravotního stavu u Parkinsonovy choroby. Vždy jsem nemocné instruoval dle vědomostí o dávkování, které je - neoficiálně - doporučené. Zajímá mne ale také potenciál, který má konopí v léčbě akutních život ohrožujících stavů (otok mozku), stejně jako zlepšení či udržení zdravotního stavu u Alzheimerovy choroby.
A zde se dostávám k meritu věci: Ať již bude zaměření výzkumu jakékoli, rád bych, aby byly vytvořeny v dané oblasti standardy dobré léčebné praxe. Je však současně potřebné, aby byla známa metodika pro pěstitelství, známy použité odrůdy a místo a podnebí pro pěstitelství vzhledem k dané nemoci, stejně jako metodika dávkování a forem užití konopí jako léku - včetně samoléčby, kterou při spolupráci s lékaři, může využívat široká veřejnost. Konopí je levné, snadno dostupné a seriozní přístup bezesporu ukáže, s jak minimálním rizikem a bez sekundárních nepříjemných projevů typických u řady dnešních farmaceutických výrobků může konopí sloužit nemocným.
Bude mi ctí Vás získat pro myšlenku výzkumu léčebného využití konopí a děkuji předem za Váš osobní zájem.
Věřím, že společně najdeme nejen na lékařské fakultě spojence, kteří by chtěli na výzkumu léčby konopím spolupracovat. Od  profesní orientace lékařů a jejich zájmu by se měl - dle mého - odvíjet směr výzkumu.

Hezký den
Dušan Dvořák
ředitel Ateliéru ALF
www.artlanguage.org

www.konopijelek.cz
Vy to nevíte?

------------ Původní zpráva ------------
Od: Prof. Lubomir Dvorak <lubomir.dvorak@upol.cz>
Předmět: Re: žádost o schůzku
Datum: 26.3.2009 14:20:34
---------------------------------------------
Vážený pane kolego,
předběžně jsme Vaši nabídku konzultovali na LF. Pokud se máme kvalifikovaněji vyjádřit a případně nalézt kontaktní osobu, která by s Vámi záležitost projednala, potřebovali bychom znát alespoň základní anotaci Vaší představy o případném projektu. Na ústavu biochemie LF se zatím k Vašemu námětu staví rezervovaně s ohledem na to, že se s využitím konopí v ČR příliš nepočítá.
S pozdravem
L.Dvořák
----- Original Message -----
Sent: Friday, March 20, 2009 2:55 PM
Subject: žádost o schůzku

Vážený pane rektore
Předně Vám vyřizuji osobní pozdravení z Jeruzaléma od pana profesora Lumíra Hanuše z Hebrejské univerzity.
Rád bych Vás laskavě požádal o možnost osobního jednání ve věci výzkumného projektu léčebných účinků konopí a spolupráce s Univerzity Palackého.
Pan profesor Hanuš by podal žádost o některý z evropských výzkumných grantů.
Jsem autorem webu Konopí je lék, který je dnes součástí datových informací Národní knihovny a naše osvětové a dekriminalizační snahy podpořila celá řada vědců včetně pana Lumíra Hanuše nebo Vaší předchůdkyně, paní rektorky Mačákové.
Děkuji Vám předem za Vaše vyjádření a jsem s upřímným pozdravem.
Hezký den
Dušan Dvořák
ředitel Ateliéru ALF
www.artlanguage.org
www.konopijelek.cz
Vy to nevíte?
-
----------- Původní zpráva ------------
Od: lumir hanus <lumirh@ekmd.huji.ac.il>
Komu: <DusanDvorak@seznam.cz>,
Kopie:
Předmět: RE: Srdecne zdravím do Jeruzaléma
Datum: 29.6.2009 15:10:14
---------------------------------------------
Vážený pane Dvořáku,
 
      Srdečně Vás zdravím a kaji se, že jsem měl dobrou vůli, ale skutek utek a pořád jsem neměl čas napsat panu rektorovi. V Olomouci při mé letošní návštěvě jsem jej nezastihl a tak jsem, jak doufám, vše dnes napravil a napsal mu. Doufám, že to vyjde.
 
             Stálou pohodu Vám přeje
 
                             Lumír Hanuš
 
-----Original Message-----
From: DusanDvorak@seznam.cz [mailto:DusanDvorak@seznam.cz]
Sent: 28 June 2009 14:34
To: lumir hanus
Subject: RE: Srdecne zdravím do Jeruzaléma
 
Dobrý den
Pane Hanuši, chci se zeptat, zde jste se pana rektora ptal a jestli je nějaká odpověď. Já bych se jinak tento týden na pana rektora obrátil s žádostí o jednoznačné stanovisko.Hezký den, Dušan D

------------ Původní zpráva ------------
Od: <DusanDvorak@seznam.cz>
Předmět: RE: Srdecne zdravím do Jeruzaléma
Datum: 01.6.2009 21:14:28
---------------------------------------------
Dobrý den a srdečně zdravím ze Žižkova
Už jsme Vaše a Tomášovy texty dali na web: http://www.konopijelek.cz/index.php?stranka=odborna-literatura
V pátek jsem v Olomouci v knihkupectví Votobia uviděl knížku (antologii) pana Koláře nazvanou Haná v poezii - pochopitelně jsem hledal oblíbenou Hanou a našel verzi, co znám (nikoli tu, co jste mi posílal), je divné, že tam bylo napsáno, že báseň byla napsána v roce 1939, když Váš otec mi ji poslal na starém korespondenčním lístku a datoval ji rokem 1936 - a tak mne napadlo, jestli právě ta druhá verze, co jste mi poslal, nebyla až z roku 39, nevíte?
V každém případě tam jsou v knize ještě další verše jako nádherná Maminka - byla i v latině. Když se ptám olomouckých knihkupců na Vašeho otce, bohužel ani nevědí.
Knížku o kraji mezi Konicí a Bouzovem nazvu Historie dávná i nedávná. Počítám, že by vyšla v červenci nebo srpnu.

Chtěl bych Vás o něco poprosit. Nezeptal byste pana rektora Dvořáka, jak se UP olomouc k výzkumu staví? Pan rektor mi ještě mi na dopis z půli dubna neodpověděl. Od Vás to bude mít jinou váhu. Mám letos zasazeno aspoň 500 rostlinek a to už by se dalo něco udělat. Šlo by to?
Jinak akce Konopné semínko pro seniory měla velký úspěch. Psali lidé z celé republiky, chodili i osobně. Počítám, že pěstitelům na podzim napíšu a požádám je o spolupráci. 
Mějte se dobře.

Hezký den
Dušan Dvořák
ředitel Ateliéru ALF
www.artlanguage.org

www.konopijelek.cz
Vy to nevíte?


------------ Původní zpráva ------------
Od: lumir hanus <lumirh@ekmd.huji.ac.il>
Předmět: RE: Srdecne zdravím do Jeruzaléma
Datum: 28.4.2009 11:06:03
---------------------------------------------
Přeji Vám z Jeruzaléma příjemný den,
 
Děkuji za Váš milý mejlík. Moc dobře se to čte – s tou koloběžkou je to opravdu výborný nápad, fór i velice dobrá praktická věc. Alespoň se Ti, kteří se tím budou léčit, současně zasmějí a to také ke zdraví přispívá. Také jsem dostal zprávy a mejlíky od Bushky a čte se to moc dobře.
Bylo by dobré, kdyby olomoucká univerzita na Vaše podněty zareagovala pozitivně. Vždyť ta obnovená vášeň pro léčebné konopí vzešla právě z tohoto místa.
Rád slyším, že báseň mého tatínka Haná znovu dojde uplatnění. Vidím, že Vaše aktivity zasahují široký rámec amnozí z Vás mají radost. Samozřejmě by bylo dobré se někdy setkat. Budu v Česku od 6.května asi týden. Musím si vyřídit penzi (jojo, čas letí), neboť tam trocha, zde trocha a dvě trochy jsou více nežli jedna! Také se mi narodila třetí vnučka a syn žije v Brně, tak i tam zavítám. Jako vždy to budou závody s časem. Navíc budu s manželkou a tak nebudu si dělat jen co chci.
Je prima, že Vám to Grada povolila opublikovat, bude to tak přístupnější většímu okruhu lidí a to je dobře.
 
Přeji Vám stálou pohodu a příjemný den
 
Lumír Hanuš
 
 

-----Original Message-----
From: DusanDvorak@seznam.cz [mailto:DusanDvorak@seznam.cz]
Sent: 27 April 2009 14:04
To: lumir hanus
Subject: RE: Srdecne zdravím do Jeruzaléma
 
Zdravím Vás ze Žižkova
Zrovna včera jsem na Vás myslel, že Vám napíšu, že pan rektor Dvořák dosud nereagoval. Věřím, že kdyby to nevyšlo, že si za čas nějaká univerzita troufne. Jako Olomoučák bych si samozřejmě přál, aby to byla právě UP, kde to navíc všechno začlo, ale nezblázním se, když do toho půjde nebo někdo jiny.
Chci Vám říci, že letos v srpnu na Noci básníků - v naší vesnici na Bouzovsku - uvedu básnický festival druhou verzí básně Vašeho otce Haná, kterou jste mi posílal. Máme zrovna výročí obce a napsal jsem legendu k obecnímu znaku i takovou drobnou divadelní hru, chtěl bych to spolu s básní Vašeho otce a básní Blázen od Bohumíra Reynka vydat knižně. Kdybyste byl někdy v Česku a neměl čas nalajnovaný jako ted já, rád se s Vámi osobně setkám.
Mimochodem. Věřím, že i prostřednictví konopí zajistíme existenci naší školy, kterou bych rád ve zkorumpovaném Česku udržel i bez dotací bezbariérovou a taky a od září i videokonferenční a mohli zde studovat (nejen handicapovaní) lidé z celé ČR. Na podzim totiž bude spolek Konopí je lék darovat každému, kdo přispěje na Ateliér ALF, léčivou konopnou mast s názvem Královna koloběžka první. Možná udělám Werichovo Fimfárum celé konopné.
Pro ty, co šikanují, to bude konopná mast na koloběžky, luxusní a z lékařské vazelíny, pro ty, kteří vědí, mast na řadu nemocí.
Minulý týden mi dala Grada povolení k uveřejnění Vašich a Tomášových kapitol a mohu je zveřejnit (celou osmou kapitolu) na webu Konopí je lék. To je pro mne čest, že mohu Vaše texty o léčebných účincích konopí zveřejnit na našem webu (těm "chemickým" textům totiž nerozumím, z chemie jsem vždy plaval, ale určitě je to radost, když se Vám vzorce čtou jako báseň).
Srdečně Vás zdravím do Jeruzaléma.

Hezký den
Dušan Dvořák
ředitel Ateliéru ALF
www.artlanguage.org

www.konopijelek.cz
Vy to nevíte?

------------ Původní zpráva ------------
Od: lumir hanus <lumirh@ekmd.huji.ac.il>
Předmět: RE: Srdecne zdravím do Jeruzaléma
Datum: 27.4.2009 10:57:53
---------------------------------------------
Dobré ráno přeji,
 
Srdečně Vás zdravím a děkuji za zajímavé informace.
 
S pozdravem
 
Lumír Hanuš
 
-----Original Message-----
From: Dušan Dvorák, Ateliér ALF [mailto:dusan.dvorak@artlanguage.org]
Sent: 22 April 2009 17:12
To: lumir hanus
Subject: Srdecne zdravím do Jeruzaléma
 
Tisková zpráva:
Konopný dárek pro seniory od Million Marihuana March
Občanské iniciativy Cannabis Social Club, Konopí je lék, Legalizace.cz a Bohemicanna připravily k tradiční květnové celosvětové demonstraci příznivců konopí Million Marihuana March (MMM) akci pro seniory.

Na happeningu MMM v Praze dne 9. května 2009 na žižkovském kopci Parukářka budou na informačním stánku Legalizace.cz seniorům bezplatně rozdávána semínka léčebného konopí až do vyčerpání zásob.

Akce nese název Konopné semínko pro vaši radost a úzdravu. Je určena seniorům, kteří nemohou nebo neumějí využívat internet, nemají potřebné informace k pěstování léčebného konopí a nemohou se dostat k semenům, aniž by museli vyhledávat dealery a nakupovat marihuanu na černém trhu. Organizátoři akce tvrdí: Je nejvyšší čas vysadit!
 
Semínka mohou za seniory proti čestnému prohlášení převzít i mladší příbuzní nebo známí starší 18 let. Ti, kteří nemohou přijít na Parukářku 9.května 2009, mohou již nyní využít možnost osobního odběru na níže uvedených místech.
 
Ateliér ALF, Dušan Dvořák, telefon: 774 637 715
Bořivojova 90, 130 00 Praha - Žižkov, email: Senior@AtelierALF.eu
 
Bohemicanna, Antonín Kábele, telefon: 721 721 072
Vlčí Hora 147, 40746 Krásná Lípa, Ústecký kraj, email: Senior@Bohemicanna.cz
 
Konopí je lék, Radka Dvořáková, telefon: 775 637 715
79855 Ospělov 6, Olomoucký kraj, email: Senior@KonopíJeLek.cz

K darování semen konopí pro seniory se můžete připojit i vy.
Pište na adresu Senior@Legalizace.cz
Bližší informace o léčebných účincích konopí najdete na www.KonopiJeLek.cz
 
 
Vzor čestného prohlášení:
Já (jméno, příjmení, bydliště, rok narození) prohlašuji na svou čest, že konopná semena přebírám na pěstování konopí pro léčebné využití. Dne ….. Podpis ……………


Od: lumir hanus <lumirh@ekmd.huji.ac.il>
Komu: Zdenek Kolár<kolarz@tunw.upol.cz>,
Kopie: Dušan Dvorák<DusanDvorak@seznam.cz>,
Předmět: Dotaz.
Datum: 08.12.2009 14:50:19

Ahoj Zdenku,
      Srdečně Tě zdravím. Jak jistě víš, konopí je lék, který třebas v Izraeli se užívá v lékařství čím dále tím více a osevné plochy se zde k tomu účelu rozšiřují. V České republice jeho použití od dob Krejčího a Kabelíka vlastně zmizelo. Do roku 1990 jsem fakultní lékárnu zásoboval já, co jsem tady, tak už asi nikdo.
      Jsou nicméně zapálení lidé, kteří jsou ochotni se v této věci angažovat a dle mého názoru by to bylo chválihodné. Ať nám zase neujede vlak, jak už se stalo mnohokrát (když jsem třeba objevil anandamid, nabízel jsem ho ihned v ČR k výzkumu s dodáním zcela zdarma a nikdo neprojevil zájem, až jsem se spojil s prof. Šulcovou z brněnské farmakologie a ta na tom začala pracovat). Dnes je tato práce citována více jak 2000 x a také tomu odpovídá příslušné množství vědeckých prací). Škoda, že ty práce jsou z ciziny a ne z ČR.
      Pan Dušan Dvořák, ředitel www.atelieralf.eu v Praze je jedním z těch, kteří se v této věci angažují a rád by navázal v tomto směru spolupráci. Pokud bys ho mohl přijmout k nezávazné diskuzi na toto téma, děkuji Ti předem.  Můžeš napsat mně nebo se přímo spojit s ním (jeho E-mail je výše).
                        Stálou pohodu Ti přeje
                                          Lumír


Vážený pane děkane Koláři
Vaše paní kolegyně Klosová (v kopii) mne informovala, že se můžeme sejít ke schůzce příští úterý, což bohužel nemohu. Pracuji v Praze a byl jsem tento týden vyjímečně v Olomouci. Dovolte prosím pár slov ke schůzce, kterou se nám snad podaří v následujících týdnech zrealizovat. Mohl bych – po předchozí dohodě – zůstat někdy v pondělí nebo přijet dřív v pátek do Olomouce, kde mám rodinu a hodlám se v blízké budoucnosti na Moravu vrátit.
S panem profesorem Hanušem (v kopii) dlouhodobě jednáme o spolupráci na vytvoření výzkumného projektu léčby cannabis. Myslím, že příležitosti evropských fondů dávají velkou šanci na prosazení takovéhoto projektu.
Byl bych velmi rád, pokud by iniciátorem výzkumu byla kvůli badatelské tradici právě olomoucká univerzita. Říkám záměrně univerzita, protože projekt dle mého přesahuje lékařskou fakultu i ČR. O smlouvu s celou UP usiluji rovněž a rád bych Vás získal za spojence pro jednání s novým panem rektorem Mašláněm a pokud by šle naše schůzka uskutečnit společně i s novým panem rektorem, byl bych Vám velmi vděčen. Posílení rozpočtu univerzity díky tomuto projektu  vidím jako samozřejmost -  nejen krátkodobě.
O přímluvu k jednání u budoucího pana rektora jsem požádal též pana Ludvíka Antonu (v kopii), vedoucího právního oddělení UP, který mne zná dlouhodobě. Když jsem pracoval jako ředitel Střediska drogových závislostí P-centrum v Olomouci (1994 – 2003), měli jsme vždy smlouvu o spolupráci s celou univerzitou a předpokládám, že smlouvy byly tvořeny právě právním oddělením. Výsledky spolupráce s fakultami UP byly přínosné pro obě strany. Stručně:
Zpracovali a vydali jsme v druhé polovině 90 let první skripta pro studenty UP: Drogy, drogová závislost
Zpracovali a vydali jsme srovnávací studii česko-britské drogové politiky a provedli výzkumnou studii doléčování a sociální rehabilitace, která fakticky podložila oprávněnost programů after care v systému léčby (dnes považováno za samozřejmé)
Uspořádali jsme 2 české a 3 mezinárodní konference a poskytli odborné vzdělávání stovkám studentů (stáže, přednášky a semináře v rámci Týdnů pro duševní zdraví)
Vybudovali jsme dnes největší odborný a na dobrovolnictví založený internetový poradenský a vzdělávací server pro osoby se specifickými  potřebami InternetPoradna, podle kterého se učí na 2 univerzitách a zaměstnává lidi s handicapem
Velkou radost mám z výzkumné studie s prof. Ehrmanem, protože díky ní je dnes možné i lidem po léčbě drogových závislostí podávat k léčbě interferon, což na konci devadesátých lét možné nebylo  -  promořenost nebezpečnými hepatitidami B a C je u této skupiny lidí přes 30%.  
Chtěl bych Vás proto požádat, zda byste mohl o návrhu na spolupráci se společností Konopí je lék a předpokládám i s Hebrejskou univerzitou informovat budoucího pana rektora Mašláně.
Níže přikládám loňský dopis panu rektorovi Dvořákovi, který předcházel plánované schůzce v září 2009, k níž bohužel nedošlo, neboť policie nám zcela neoprávněně zabavila konopí.
Pro případ telefonického kontaktu, můj telefon je 774 723 621. Můžete-li mi poskytnout telefonní kontakt na Vás, jistě to usnadní naši komunikaci. Rád bych Vaší fakultě a FN Olomouc a pacientům v únoru či březnu nabídl instruktážní seminář k používání cannabis – viz zde, jako v lednu v Praze.   
Děkuji Vám předem za Váš zájem a jsem s upřímným pozdravem
Dušan Dvořák
 
Ps. Dopis panu rektoru Dvořákovi z března 2009 před neuskutečněnou schůzkou v září 2009 – zničena farma s konopím na výzkum
 
 
Dobrý den
Vážený pane rektore, píši odpověď v kopii i panu profesorovi Hanušovi a panu kancléři Hladkému.
V první řadě se omlouvám za zpoždění s odpovědí. Řešili jsme změnu zřizovatele naší školy. Vedu první českou bezbariérovou školu pro dospělé Ateliér ALF v Praze na Žižkově a žijeme už třičtvrtě roku bez státních subvencí a chceme školu stále udržet otevřenou i lidem, pro které je vzdělávání v oborech nových technologií a vizuální komunikace jinak nedostupné, nejen cenově. Od května bude mít škola nového zřizovatele a bylo s tím spousty "administrativy". Děkuji předem za pochopení.
Přesto jsem se celou dobu přemýšlel, jak mám co nejlépe zformulovat odpověď na Vaši otázku k anotaci výzkumu, resp.především zmírnit negativní pohled na konopí jako neperspektivní bylinu a získat Váš osobní zájem a podporu. Přijde mi to logické psát právě Vám: Byli to právě vědci Univerzity Palackého, kteří byli od padesátých let v dané oblasti průkopníky a možnosti, které technické a především netechnické (klasické) konopí dává léčebnému využití, jsou velmi široké a perspektivní. Pokud jsme otevřeni myšlence, že léčbu neurčují farmaceutické koncerny, jak se bohužel až příliš často děje, je konopí výzkumnicky vděčná a užitečná rostlina. Od bádání teoretického a  laboratorního až po přímé klinické studie a následné zavedení do praxe, včetně samoléčby dle bylinkářských tradic, které jsme v civilizačním chvatu "pozapomněli" anebo z ideologických důvodů zavrhli.
Netroufám si sám určit oblast vědeckého zájmu, nikoliv z nedostatku "témat a záměření", jsem však v dané oblasti pouze přiměřeně vzdělaný bylinkář a terapeut a pěstitel konopí a jistě by se v naší zemi našlo více lidí, kteří mají s léčbou konopím větší zkušenosti a akademický rozhled.
Pan Lumír Hanuš mi v předchozím období přislíbil, že by v rámci našeho společného projektu konopí testoval laboratorně v Jeruzalémě a zajistil potřebnou dokumentaci pro transport na Hebrejskou univerzitu do Izraele. Vzorky vypěstovaného konopí by tedy byly patřičně a s nejvyšší erudicí vyhodnoceny a byly by k dispozici i pro bádání teoretické.
Jediným "problémem" se jeví právní kontext celé věci. Dva klíčové verdikty Ústavního a Nejvyššího soudu v loňském roce sdělily, že pěstování a zpracování konopí k léčebným účelům nejsou nezákonné aktivity. O povolení pěstitelství k výzkumu se sice pokouším neúspěšně od roku 2000, ale vloni mi v dané věci přislíbil podporu "nejvyšší drogový úředník" vlády ČR, kterým je lékař, psychoterapeut, psychiatr a adiktolog Kamil Kalina. Člověk velmi znalý a otevřený. Částečně to také vyřešily ony nejvyšší soudní instance.
Právě odborný potenciál univerzit dává šanci a kapacity, aby byla věc posouzena a vedena seriózně a dle vědeckých kriterií výzkumu. Zde se ovšem necítím plně kompetentní. Rád nabídnu své vědomosti, zkušenosti a dovednosti v oblasti řízení a koordinace projektů, stejně jako odborné poradenství a pěstitelství či vlastní zpracování konopí k léčebným účelům. Rád nabídnu kontakty na pacienty.
Pokud bych měl definovat osobní zájem v klinickém zaměření, nejvíce by mne - jako profesí psychoteraputa  a adiktologa - zajímala oblast léčby rakoviny, duševních nemocí (konkrétně deprese) a léčby bolesti a perspektivy, které dává konopí v léčbě opiáty, kde údajně velmi výrazně snižuje potřebné množství v dávkování opiátů. Stejně tak mne zajímá mnohokrát ověřený protizánětlivý účinek konopí, který jsem si - jako dlouholetý "výrobce" konopné masti - opakovaně ověřil v rodině či u svých přátel a známých. Naposledy osobně před 14 dny, kdy mi po třítýdenní léčbě boreliozy na kapačkách vznikl zánět žil na obou horních končetinách a během 4 dnů používání konopné masti jsem měl ruce bez zduřelých žil, bez otoků a červených skvrn. Kolega lékař, který pracuje s lidmi závislými na drogách (i.v.) a zná z denní praxe kožní a cévní nemoci končetin svých pacientů,  mi sdělil, že  stávající dostupné farmaceutické prostředky by neprokázaly lepší výsledky. Mám ověřené zkušenosti s tlumením nepříjemných příznaků lupénky konopnou mastí, bércových vředů i bolestivých kloubních potíží včetně artróz. Mám ověřeny účinky u eliminace "pubertálních beďarů" i těžkých migrén, byl jsem opakovaným svědkem výrazného zlepšení zdravotního stavu u Parkinsonovy choroby. Vždy jsem nemocné instruoval dle vědomostí o dávkování, které je - neoficiálně - doporučené. Zajímá mne ale také potenciál, který má konopí v léčbě akutních život ohrožujících stavů (otok mozku), stejně jako zlepšení či udržení zdravotního stavu u Alzheimerovy choroby.
A zde se dostávám k meritu věci: Ať již bude zaměření výzkumu jakékoli, rád bych, aby byly vytvořeny v dané oblasti standardy dobré léčebné praxe. Je však současně potřebné, aby byla známa metodika pro pěstitelství, známy použité odrůdy a místo a podnebí pro pěstitelství vzhledem k dané nemoci, stejně jako metodika dávkování a forem užití konopí jako léku - včetně samoléčby, kterou při spolupráci s lékaři, může využívat široká veřejnost. Konopí je levné, snadno dostupné a seriozní přístup bezesporu ukáže, s jak minimálním rizikem a bez sekundárních nepříjemných projevů typických u řady dnešních farmaceutických výrobků může konopí sloužit nemocným.
Bude mi ctí Vás získat pro myšlenku výzkumu léčebného využití konopí a děkuji předem za Váš osobní zájem.
Věřím, že společně najdeme nejen na lékařské fakultě spojence, kteří by chtěli na výzkumu léčby konopím spolupracovat. Od  profesní orientace lékařů a jejich zájmu by se měl - dle mého - odvíjet směr výzkumu.

Hezký den
Dušan Dvořák
ředitel Ateliéru ALF


Od: Zdeněk Kolář <kolarz@tunw.upol.cz>
Komu: Dušan Dvořák<dusandvorak@seznam.cz>,
Kopie:
Předmět: Re: Schůzka k výzkumu a smlouva o spolupráci s UP
Datum: 07.1.2010 15:25:28
---------------------------------------------
Vážený pane řediteli,
mrzí mne, že jsme nenašli vhodný termín pro schůzku, ale doba je příliš hektická. Pokud se nic nezmění, mohl bych být v pátek 15. ledna v Olomouci a mohli bychom se setkat na Děkanátu LF UP nebo na TÚ LF UP. Navrhněte prosím nejvhodnější čas.
S pozdravem
Z. Kolář

Turné Konopí je lék 2009
Milé kolegyně, kolegové
Srdečně Vás zvu do Lékařského domu ČLS JEP dne 12. října 2009 ve 14.00 hod. na přednášku a besedu o léčebných implikacích konopí, které je užitečné i našemu oboru (snížení dávek opiátů při substituci, psychická onemocnění, záněty žil apod.).
Bylo by mi velkou ctí, kdyby Kamil Kalina moderoval panel prof. Hanuše z Hebrejské univerzity, pana Ricka Simpsona z Kanady, výrobce konopného výtažku na rakovinu a desítky dalších nemocí a Jacka Herera z USA, ikonu demaskování lží o konopí.
Po loňském vydání Michalovy knihy již nemůže být v odborné obci vyvrácen argument jednoduché pravdy: konopí je lék a v řadě případů lék první volby. Jen proto, že je účinný, levný, dostupný, bez nežádoucích účinků, nesmírně šetrný ke zdraví pacientů i bez zásahu farmaceutických firem, nesmí být lidem dostupný.
Neskládal jsem sice lékařskou přísahu, ale jako bych ji složil. Mám desítky spokojených pacientů. A s přáteli vidíme, jak konopí léčí (tajně) rakovinu. Dnes jsem na www.konopijelek.cz zveřejnil film o lidech, kterým konopí vyléčilo rakovinu – a nejen ji.
Petra Popova tímto prosím a laskavě žádám, aby rezervovaný Lékařský dům pronajal jménem naší společnosti – je to zdarma. V lékařském domě mi sdělili, že to musí podepsat předseda společnosti.
Pokud byste měli někdo nápad, jak panu profesoru Hanušovi zaplatit letenku, kterou si platí ze svého a my mu ze svého hradíme pobyt, děkuji srdečně.
Poté, co nám neznámí úředníci a politici vytunelovali Art Language, který byl zřizovatelem  naší školy, kde 28.září 2009 v 17.00 otevíráme v galerii lékařky popálenin Jaroslavy Moserové Konopnou apatyku, na tom nejsme zrovna nejlépe – viz http://www.artlanguage.org/podnet.php (věc je natolik delikátní, že jsem byl hodinu a půl na vládě u premiérovy ředitelky úřadu, protože by se mohla zastavit pomoc EU v řadě výzev, protože porušujeme nařízení EU, ke kterému se ČR zavázala).
I kvůli Jaroslavě Moserové a Janu Palachovi dáme konopný výtažek té malé českým rasismem popálené Natálce. Změny budeme natáčet, aby Tomáši uvěřili, jak konopí léčí popáleniny.
10. října na Světový den duševního zdraví vystoupí výše uvedení hosté v Ateliéru ALF a následně bude přednášet paní Olga Ivsin z USA o léčbě srdečních arytmií pomocí LSD.
I zde Vás srdečně zvu, zde je však vstupné 333 Kč.
Srdečně zdraví Váš kolega
Dušan Dvořák 

Od: Kamil Kalina <kalina@adiktologie.cz>
Komu: Mgr. Dušan Dvořák, Art Language<dusan.dvorak@artlanguage.org>, <kontakt@olu.cz>, <pl.bila.voda@ova.pvtnet.cz>, <teminova@sananim.cz>, <magdalena.frouzova@cmail.cz>, <doorway@seznam.cz>, <petr.popov@vfn.cz>, <adamecek@advaitaliberec.cz>, <petr.popov@hotmail.com>, <csemy@pcp.lf3.cuni.cz>,
Kopie:
Předmět: Re: Pozvánka etc.
Datum: 02.9.2009 23:01:13
---------------------------------------------
Vážený Dušane,
díky za pozvání. 12.října bych měl být v zahraničí.
Upřímně: kdybych nebyl, moderování panelu bych dlouze zvažoval. Ale Vaší nabídky si cením.
Zdravím, Kamil Kalina