OS Prostějov - podjatost, svědci, vyšetřovací pokus


AK Diag Human Cannabis


Okresní soud v Prostějově
Havlíčkova 16
797 09  Prostějov  



V Olomouci dne 6. 6.  2012



ke sp.zn. 2 T 65/2011


Důkazní návrhy a návrh na vyloučení OČTŘ

Dne 1. 6. 2012 podal obžalovaný, Mgr. Dušan Dvořák návrh na vyloučení Okresního soudu v Prostějově, Okresního státního zastupitelství v Prostějově a Policie ČR Prostějov z projednávání věci vedené u OS v Prostějově pod sp.zn. 2 7 65/2011. Obhajoba na obžalovaným vznesených námitkách podjatosti trvá a navrhuje, aby celý případ byl řešen jiným, než prostějovským okresním soudem.


V souladu s ust. § 33 odst. 1 TŘ dále předkládám za obv. Mgr. Dušana Dvořáka Okresnímu soudu v Prostějově níže uvedené návrhy důkazů:

-        výslech svědkyně MUDr. .... – svědkyně se vyjádří k účinnosti léčby tzv. diabetické nohy mastí z konopí pěstovaného obžalovaným

-        výslech svědka Mgr. ....., zaměstnanec Ministerstva zahraničních věcí ČR - svědek se vyjádří k otázce platnosti zákona o návykových látkách (obžalovaný trvá na tom, že zákon je neplatný a tudíž neaplikovatelný z důvodu absence notifikace orgány EU)

-        vyšetřovací pokus, který obžalovaný nastínil v podání ze dne 1. 6. 2012, obhajoba na tomto pokusu – prověření obsahu THC v jednotlivých odrůdách konopí tak, jak jej obžalovaný popsal – trvá. Obviněný se domnívá, že OČTŘ při zjišťování obsahu THC v rostlinách konopí nepostupovaly v souladu s tr. zákoníkem, ani v souladu se zákonem o návykových látkách, když OČTŘ měřily obsah THC pouze z usušených nadzemních částí zbavených stonků a semen (tj. jen z vrcholíků). Zákon o návykových látkách však uvádí, že za konopí je považován kvetoucí nebo plodonosný vrcholík rostliny z rodu konopí nebo nadzemní část rostliny z rodu konopí, jejíž součástí je vrcholík“, tj. celá rostlina s výjimkou kořene. Obžalovaný trvá na tom, že pěstoval legální odrůdy konopí, neboť v nadzemní části tyto rostliny neobsahovaly THC překračující 0,3%. Navíc obžalovaný odkazuje na nařízení vlády č. 455/2009 Sb. ve znění účinném do 31. 12. 2011, které v příloze 1 uvádí že za rostliny konopí (Cannabis sp.) se považují všechny druhy a odrůdy, které obsahují více než 0,3% látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů z celkové hmotnosti rostliny. V žádným z výše uvedených předpisů není zakotven požadavek na zjišťování obsahu THC z usušených rostlin, obžalovaný je tedy přesvědčen, že tímto postupem OČTŘ manipulovaly výsledek měření obsahu THC, neboť je zřejmé, že v usušených částech rostlin zbavených podílu vody bude celkový poměr THC vždy vyšší, než v rostlinách neusušených. K tomuto obhajoba přikládá vyjádření Policie, z něhož výše uvedený nezákonný postup při stanovení obsahu THC v rostlinách vyplývá.

V Olomouci dne 6. 6. 2012
  

Přílohy: kopie Poskytnutí informace podle zák.č. 106/1999 Sb. ze dne 1. 6. 2012
                     Sdělení PČR KŘ MS kraje ze dne 29. 5. 2012