K filmovému eseji Jana Hrnčíře Rok konopí.



Předpremiéra 18.dubna 2012 na Academia film Olomouc, městě světové vědy léčivých kanabinoidů, premiéra 19.dubna 2012 v kině Bio Oko v Praze. www.rokkonopi.cz  

Film „Rok konopí“ vede diváka k otázkám o hranicích svobody, pravdy a odpovědnosti.

Jsou naše děti a rodiče kriminálníci, když používají bylinu konopí nebo kouří marušku, nebo jsou naopak svéprávní a dospělí lidé a řádní občané, když se dokáží zaopatřit sami?

Rok konopí přichází do filmové distribuce v době, kdy parlament po letech mlčení k tisícům protestů na zneužívání policie pro velmi omezenou skupinu občanů připravuje projekt „Marihuana do lékáren“ s cenou konopného léčiva 10 – 40 tisíc Kč měsíčně vydávaných za asistence policie. Jde o skutečný zločin a podvod na národním hospodářství a výsledkem budou další roky utrpení a strachu před zneužitou policií desetitisícům spoluobčanů.  

V hrubém rozporu s ústavou, mezinárodními úmluvami a zákony jsou dodnes i velmi těžce nemocní lidé zavíráni do vězení jako zločinci jen za to, že si pěstovali léčivé konopí jako např. Miloslav Tetour, který je od 18.května 2011 ve vězení v Českých Budějovicích a má býti ještě více než dva roky, ač nikomu nic zlého neučinil a žádnou marihuanu nebo toxikomanii nešířil. Ve vězení nemoc znovu propukla v plné síle, ale na lupénku jsou dnes jenom „jedy“.

Ve filmu Rok konopí vidíte soudní proces za pěstování léčivého konopí pro výzkum „Konopí je lék“ v Ospělově v roce 2009, v rámci kterého byly státními orgány bez jakékoliv nadsázky zabity a zmrzačeny stovky občanů. Například paní Olze Novotné se na podzim v roce 2010 prostějovský soud, státní zástupce a policisté vysmívali nad lékařskou zprávou o mizejícím nádorovém onemocnění. Olga Novotná se po druhém zničení veškeré ospělovské úrody policejními orgány v roce 2010 nemohla konopím dále léčit a do půl roku byla mrtvá. Olga Novotná přijela na podzim 2010 k soudu do Prostějova, aby svou pravdu doložila radostí ze života a v ruce držela lékařskou zprávu, že hovoří pravdu. Namísto omluvy sklidila posměch a dostala veřejně facky od lidí v taláru a dozvěděla se, že může být vlastně ráda, že není ve vězení. Přednosta olomoucké onkologie bez jakékoliv znalosti účinků kanabinoidů prostějovskému soudu tvrdil, že konopí možná léčí rakovinu paliativně, jako by toto samo o sobě nebyl postačující argument, když víme, že kanabinoidy léčí mnohem šetrněji než opiáty a desítky dalších léčiv s řadou neblahých účinků a činí život důstojnější a lidé jsou schopni se zaopatřit téměř zdarma sami a spolupráci s odborníky a lékaři neodmítají, naopak.

O systémovém zneužívání policie ví od roku 2008 celý parlament z rozkladu porušení ústavy zaslaných právníky, vědci, lékaři, nemocnými a mnoha stovek protestních dopisů a také díky řadě hanebných trestních procesů jako je například opakovaná kriminalizace nemocné Marie Brodské (61 let) v roce 2011- 2012, kterou za léčbu konopím v lednu 2008 v plném rozsahu osvobodil Nejvyšší soud – po letech trestněprávního řízení a zničeného zdraví.

Pokud film Rok konopí přivede diváka k úvaze, že situace je stejná jako za bolševika, že jsou páchány zločiny proti lidskosti a ve vězení jsou zcela nevinní lidé jako za komunismu političtí vězni, nemlčme prosím.

Dušan Dvořák, Olomoučan, zakladatel mezinárodního výzkumu „Konopí je lék“  www.konopijelek.cz, v letech 2010-2012 opakovaně odsouzený a v roce 2012 opětovně obžalovaný a nově obviněný za poskytování důkazů o zločinech proti lidskosti.

15. dubna 2012 na výzkumnické farmě léčivých genetik konopí „Konopí je lék“ v Ospělově na Prostějovsku v odkaze na opětovnou žádost členů výzkumného programu o policejní ochranu a spolupráci žádanou marně od roku 2008 ministry, vládu i policejní prezidium.