Konopí pomáhá od bolesti, ale ne od hlouposti

Olomouc - Praha, 17.listopadu 2010


Přečtením petice a podpisem na petiční arch zahájil primátor města Olomouce Martin Novotný setkání na podporu petice konopné "Revoluce s kytkou ruce", který symbolicky 17. listopadu v podvečer uspořádala na olomouckém náměstí odborná společnost Konopí je lék. 

Primátor Martin Novotný pak v krátké řeči uvedl, že o přínosech konopí pro léčbu nepochybuje, a že Olomoučané by měli znát a být hrdí na výsledky práce svého dřívějšího spoluobčana prof. Hanuše, předního světového experta na tuto problematiku působícího dříve na Universitě Palackého a nyní na Hebrejské universitě v Izraeli. 


Dále uvedl, že považuje za svou povinnost bojovat proti omezování demokracie a lidských práv. I když má, jak řekl, na mnohé věci jiný názor než Dušan Dvořák, podpořil jej i u nedávného soudu týkajícího se pěstování léčivého konopí. Vzorem je mu v tom například Jan Patočka. "Vyslovil se na obranu Mejly Hlavsy, na obranu demokratických principů, jistě ne proto, že by mu až tolik říkala jeho muzika" řekl primátor.

 

Petici za léčivé konopí přišly podpořit podpisem stovky lidí. Mezi nimi i řada olomouckých osobností, mimo jiné také dřívější rektorka University Palackého Jana Mačáková. I pro ni je konopí jako velice užitečný lék samozřejmost, ale po dosavadních zkušenostech je poněkud skeptická k tomu, že to naše společnost už dokáže pochopit a akceptovat. Nicméně iniciativě fandí a podporuje ji.

"Manifest konopné revoluce" vydaný společností Konopí je lék přečetla Radka Dvořáková, která nedávno musela přetrpět nechutné výroky na svou adresu, a to ze strany státního zástupce při jeho závěrečné řeči u soudu v Prostějově. Představila i další akce konopné revoluce, která má běžet, dokud se nezmění stav, kdy je Ústavou zaručené léčení se konopím pronásledováno a postihováno stejně jako nějaká lidem škodící trestná činnost, a mnozí lidé tak zbytečně trpí a umírají.


V samém závěru akce se na nedaleko stojící Klíčovou sochu pokusil vylézt mladík ze Vsetínska. Evidentně byl povzbuzený alkoholem, což se ukázalo chvíli předtím, když se pokusil rozezpívat přítomné. Svým horolezeckým výkonem tak alespoň částečně ospravedlnil výdaje na početnou účast uniformovaných i neuniformovaných příslušníků policejních složek. Ti se na ale na výzvu organizátorů s odvoláním na výkon služby na petiční archy nepodepsali. A to ani při upozornění na skutečnosti, že jejich kolegové a zástupci ČR v mezinárodních organizacích za rozumnou protidrogovou politiku jsou mezi tvůrci petice a v petičním výboru, a že po celém světě přibývá policistů, kterým se nelíbí, že tato politika proti drogovým dealerům a mafiím moc nepomáhá, přináší mnoho obětí na životech v jejich řadách a navíc, kvůli nedokonalým zákonům, je nutí zasahovat i proti nikomu neškodícím spoluobčanů

 Před Ministerstvem zdravotnictví připojila svůj podpis pod petici Uršula Kluková, „Na ty drogy jak se říká nejsem, ale konopí je opravdu léčivá rostlina, sama si s její pomocí léčím bolavé klouby. Proto jsem žádost za její využívání podepsala.“

„Tady jsem dostal úžasnou léčivou mastičku,“ říká a ukazuje na kameru kelímek léčivé masti Miloslav Mejzlík, “ tak aby mě za její užívání jednou netrestali, usmívá se známý herec, který též svůj podpis připojil k žádosti aby byla povolena léčba konopím.

Navečer zamířil „Hnojařský defenestrační průvod“ nesoucí „Žižkovské hovínko“ na parlament. Cesta vedla kolem ministerstva zdravotnictví, školství a financí přes Úřad vlády. U každé státní instituce zanechali lidé léčící se konopím, podporovatelé léčby konopím a jejich sympatizanti sedm tun hnoje vyjádřených symbolicky 7 vlaječkami Žižkovského hovínka. „ Defenestrace parlamentu“ završila výzva k poslancům aby se odborníci a politici sešli u kulatého stolu a problémy nemocných společně řešili.

V kbelíku koňského hnoje před parlamentem zůstalo zapíchnuté prasátko…vzkaz zákonodárcům: „ I já prase se konopím prokazatelně úspěšně léčím neboť mám k Vám lidem geneticky blízko. Proto vážení poslanci chovejte se lépe ke svým spoluobčanům, dejte jim šanci jakou mám já prase. Věřte, že konopí pomáhá od bolesti, ale ne od hlouposti. Řiďte se selským rozumem a soucitem. Neschovávejte se za pokroucené paragrafy ve kterých se ani já prase nevyznám. A to se říká,že jsem chytré zvíře.
Konopná revoluce pokračuje. Nejbližší listopadovou akcí na její podporu je sobotní Mírový pochod na horu Říp za legalizaci léčivého konopí nemocným. Pochod Říp začíná ve 12:00 hod. Ti kdo dojdou na vrchol zasadí trvanlivou odrůdu léčivého konopí Friedrich Nietsche . Více na www.tdz-online.eu.

Odpovědní činitelé přes všechny apely nadále jen přihlížejí, jak jejich spoluobčané a voliči trpí a v bolestech umírají, Podpisová akce „Revoluce s kytkou v ruce“pokračuje.Může proběhnout kdekoliv a kdykoliv i u váš, prostě všude tam, kde lidé chtějí svoji solidaritu vyjádřit. Společnost Konopí je lék k tomu připravila všechny potřebné dokumenty a spolu s peticí kterou můžete stáhnout z této stránky . V dalších odborných sekcích se dočtete, na které nemoci konopí pomáhá, či se seznámíte s dopisy nemocných zaslanými našim poslancům. Přesmutné příběhy lidí, kteří se nakonec i přes všechny zákazy začali konopím léčit, a žádají nápravu zákonů pro sebe i pro jiné.