Edukativní konopná klinika v Praze na Žižkově zahájila provoz

Na Žižkově otevřela Edukativní konopná klinika


Praha - Informace o konopí jako léčebném prostředku, ale i možnost léčby samotné, chce veřejnosti zprostředkovat Edukativní konopná klinika.


12.9.2010 Pražský Deník o otevření kliniky napsal


Na pražském Žižkově otevřelo občanské sdružení Konopí je lék Edukativní konopnou kliniku. Jak ČTK řekla jeho předsedkyně Jana Budařová, mělo by „konopné vzdělávací centrum“ sloužit především lidem, kteří potřebují zahájit podobnou léčbu, jejich rodinným příslušníkům a lidem, kteří se o této medicínské alternativě chtějí dozvědět více.
 
Semináře V Ateliéru ALF v Bořivojově ulici se začnou konat semináře o pěstování konopí, o jeho lékařském využití, zmiňovány budou i aspekty ekologické či ekonomické. V takzvané „Matkárně“ už nyní v centru rostou „ty nejléčivější odrůdy“ konopí. Z nich chce sdružení v kontrolovaných podmínkách připravovat například pryskyřičný olej pro pacienty, kterým produkty z rostliny pomáhají při onkologických onemocněních, Parkinsonově chorobě či roztroušené skleróze.


Legalizace marihuany
„Brání lidem, pacientovi, doktorovi v tom, co je zcela v pořádku: vypěstovat a užívat nějaké léčivo. Stejně jako třeba heřmánek,“ poznamenala Budařová na adresu české policie. Ona sama připouští, že je zastáncem legalizace této i dalších drog, podle ní by to vedlo ke snížení kriminality.
V ČR platí od počátku roku nařízení vlády, podle kterého je držení pěti a méně rostlin konopí jen přestupkem, za který nehrozí trest vězení.
„Prohibice vždy vede ke kriminalizaci, korupci. Ať se černé gigapěstírny marihuany začnou využívat pro pacienty. Ať to přestanou hnojit kdejakým svinstvem,“ dodala vystudovaná lékařka.
Podle představ neziskové organizace by lidé mohli do střediska přinášet rostliny, které sami vypěstovali a nabídnout je těm, kterým pomáhají při léčbě. „Já mám rostlinu, ty máš Parkinsona, fajn: tady máš pytel,“ popsala Budařová.